Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Primář klatovské nemocnice ubližoval dětem, teď se půjde léčit na psychiatrii

Primář klatovské nemocnice ubližoval dětem, teď se půjde léčit na psychiatrii.
Primář klatovské nemocnice ubližoval dětem, teď se půjde léčit na psychiatrii.  (Autor: ČTK, archiv Blesku)
Autor: ČTK, dce - 
12. května 2016
15:25

Psychiatrickou ambulantní léčbu ve čtvrtek uložil klatovský okresní soud bývalému primáři dětského oddělení klatovské nemocnice Jiřímu Havránkovi, který svými zákroky ublížil několika dětem. Muž trpí duševní chorobou.

Podle serveru Novinky.cz uložil soud Havránkovi psychiatrickou ambulantní léčbu. Za ubližování dětem Havránek není trestně odpovědný; podle znalců totiž nedokázal své jednání ovládat a nebyl schopen rozpoznat jeho škodlivost.

„Ne že bych se cítil vinen, ale už jsem z té kauzy velmi unavený, už chci mít prostě klid. Nemám sílu se neustále obhajovat,“ uvedl Havránek.

Státní zástupce byl velmi kritický. „Neuvědomuje si negativní vliv onemocnění na adekvátnost svého rozhodování. Lze přitom očekávat chronický, zřejmě celoživotní průběh choroby. Podle znalců by se mohl znovu dostat do situace, kdy by poškodil své dětské pacienty,“ prohlásil.

V minulostí přišlo na policii asi deset stížností na Havránka. Rodiče si stěžovali, že neadekvátními zákroky způsobil jejich dětem bolestivá zranění – například opakovanými pokusy o zavedení kanyl. Proti jeho postupům se ozvali i někteří zdravotníci z nemocnice. Bývalý primář byl podle dřívějšího vyjádření nemocnice zastánce invazivních výkonů, jako bylo zavádění centrálních žilních katétrů, které ale v klatovské nemocnici nedělají. Až po čase vedení nemocnice zjistilo, že lékař je psychicky nemocný a že o své chorobě při nástupu do práce v roce 2012 mlčel.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání