Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Ibiza na sjezdovkách“: Český miliardář buduje ráj ve švýcarských Alpách

Autor: Alexandr Božilov - 
16. prosince 2016
18:41

Podle portálu Info.cz plánuje český miliardář Radovan Vítek obří investice do lyžařského střediska ve Švýcarsku. Jeho cílem je přilákat do oblasti novou klientelu. Český podnikatel si svými aktivitami získal přízeň místních obyvatel, kteří na něj nedají dopustit.

Realitní magnát, který se řadí mezi nejmovitější Čechy, zbohatl v 90. letech především díky obchodům s nemovitostmi. Švýcarsko si stejně jako mnoho jiných boháčů velice oblíbil a v současné době vlastní přibližně 85 % akcií lyžařského resortu Crans-Montana Aminona v kantonu Valais na jihu alpské země.

Vítek má s rezortem smělé plány a podle webu Info.cz hodlá do jeho přestavby investovat 4,5 miliardy korun. Součástí inovace má být výstavba nových hotelů a apartmánů umístěných přímo na svahu.

Lyžařské středisko Crans-Montana Aminona Lyžařské středisko Crans-Montana Aminona | Youtube/www.bergbahnen.org

Mladou sportovní klientelu by měla přilákat vize „Ibizy na sjezdovkách“. Na vrcholu jednoho ze svahů byl například nedávno otevřen nový klub. „Je to stroj, který umí zrychlit čas,“ hodnotí Vítkovy aktivity ředitel resortu a jeho osobní přítel Philippe Magistretti.

Českého miliardáře si oblíbili také obyvatelé jihošvýcarského kantonu. Svědčí o tom mimo jiné rozsáhlá reportáž švýcarského deníku Tribune de Geneve, ve které místní děkují Vítkovi za investice, které mají pozitivní dopad na celý region.

Někteří akcionáři se ale obávají toho, že by si Vítek mohl budoucí investice rozmyslet. To však rázně odmítá Magistretti. Podle něj možnost Vítkova odchodu z Crans-Montany není reálná. „Pokud by přeci jenom odešel, tak si s sebou místní chaty ani vleky nevezme,“ odmítá všechny obavy šéf vlekařů Arthur Clivaz.

Zobrazit celou diskusi