Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Agresor ze švýcarského vlaku, který napadl cestující hořlavinou a nožem: Útočil náhodně

Autor: ČTK - 
16. srpna 2016
16:49

Útočník, který v sobotu ve vlaku ve Švýcarsku napadl cestující hořlavinou a nožem, prý neznal žádnou ze svých obětí. K tomuto závěru dospěli švýcarští vyšetřovatelé. Motiv muže, který se po činu pokusil o sebevraždu a později v nemocnici zemřel, zůstává nejasný. Policejní mluvčí Roman Dobler ale řekl, že nic nenasvědčuje tomu, že by útočník byl napojen na politické nebo náboženské extremisty.

Sedmadvacetiletý Simon S. v sobotu ve vlaku na východě Švýcarska napadl cestující hořlavinou a nožem. Kromě něj zemřela v důsledku útoku v nemocnici i čtyřiatřicetiletá Chorvatka. Zraněno bylo dalších pět lidí včetně šestileté dívky, která je stále v nemocnici, ale už je mimo ohrožení života.

Hospitalizovány zůstaly i další dvě ženy: sedmnáctiletá dívka, která je stále ve vážném stavu, a třiačtyřicetiletá žena. Vyšetřovatelé trvají na tom, že s největší pravděpodobností nešlo o teroristický čin. Útočník žil v Lichtenštejnsku v podnájmu, který policie prohledala, oficiální bydliště však měl hlášeno v kantonu sousedícím s kantonem St. Gallen, kde se útok odehrál.

Vyšetřovatelé zabavili při prohlídkách několik počítačů, externích disků a mobilní telefon a data z nich vyhodnocují. „Snažíme se sestavit co nejúplnější obrázek, který by nám dal informace o tom, co ho přimělo, aby udělal něco takového,“ řekl mluvčí.

Šlo o první podobný útok ve Švýcarsku v poslední době. Série útoků zasáhla v posledních 18 měsících sousední Francii a Německo, stejně jako Belgii. V Německu afghánský žadatel o azyl v červenci zranil ve vlaku sekerou čtyři lidi.

Zobrazit celou diskusi