Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česká letadla uhodila na ISIS už 50x, prozradil Stropnický

Autor: ČTK, bog - 
23. listopadu 2016
20:52

K pěti desítkám bojových letů proti radikálům z takzvaného Islámského státu již vzlétly české bitevníky L-159 ve službách irácké armády. ČTK a České televizi to řekl ministr obrany Martin Stropnický, který v úterý a ve středu na irácké základně Balad navštívil českou leteckou poradní jednotku. Ta má za úkol podporovat irácké piloty.

V Baladu se třicítka českých vojáků usídlila v létě. Nejprve si musela vybudovat kemp s ubytováním či jídelnou. Vojáci přiznávají, že výstavbu provázely potíže při komunikaci se zástupci irácké armády. „Začátek každé mise je těžký. My jsme ji měli zajímavější a těžší v tom, že jsme se ocitli na místě, kde před námi nebyly žádné koaliční jednotky. Jediná síla, se kterou jsme spolupracovali, bylo irácké letectvo a naše domovské zásobování,“ řekl velitel jednotky.

Situaci nezlepšovala neznalost angličtiny mnoha iráckých vojáků ani fakt, že základna, na které v minulosti působily desítky tisíc lidí, je nyní z části opuštěná. Stropnický ocenil, v jakých podmínkách jednotka dokázala několik měsíců působit.

Češi se podle smlouvy nesmí zapojovat přímo do bojových akcí. Příprava cílů nebo pilotů a strojů na misi je tak plně v gesci irácké armády. Poradní tým se ale například snaží předat zkušenosti z obsluhy bitevníků, s piloty po letu probírá detaily akce nebo technikům pomáhá odstranit drobnější závady, které by zabránily startu do bojové akce. „Hodně zhruba se dá říct, že asi desítka letů by byla bez nás zrušena,“ poznamenal jeden z techniků Jan S. 

Iráčtí piloti L-159 v současné době používají nenaváděnou munici, což omezuje cíle, které mohou napadnout. Útočí třeba na budovy, shromaždiště automobilů, ale i na jednotlivé vozy. Cíle dostávají od velení na základě dohody iráckých a koaličních sil. Na výběr jich mají zpravidla více.

Deneček ( 24. listopadu 2016 01:23 )

Agresoři USA zatáhla Česko do další války.

Zobrazit celou diskusi