Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko může prodat L-159 do Iráku i s britskými radary. Království ustoupilo

Autor: ČTK, zst - 
17. března 2016
09:05

Britská vláda zrušila zákaz prodeje českých bitevníků L-159 do Iráku. Česko se jich chce zbavit pro nadbytečnost, Spojené království si ale dosud nepřálo vývoz svého radaru, který je v letounech nainstalován, kvůli možnosti, že by padl do rukou islamistům. Dohodu potvrdil Právu ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Jak slíbil, tak učinil. Britský premiér David Cameron během své lednové návštěvy Prahy kývl českému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) na žádost o pomoc. A britská vláda na doporučení svého předsedy skutečně ustoupila. Podívejte se, jak Cameronova návštěva vypadala:

Video Britský premiér Cameron v Praze. Na vládu šel po červeném koberci. - Petr Soukup, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

„Z britského ministerstva obrany jsme obdrželi souhlas s vývozem jejich komponentu, Iráčané tak budou moci využívat letouny L-159 bez jakéhokoliv omezení. Otázka nepotřebných bitevníků je tak konečně a definitivně vyřešena,“ oddechl si ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Problémem byl britský radar RWR fungující jako výstražný systém v případě, že je letoun zaměřen. Dokáže také rozpoznat nepřátelské radary. Iráčané bez této části letadla nechtěli, protože na začátku zimy první dva bitevníky dostali bez radarů. Britové jejich vývoz zakázali z obav před zneužití teroristy.

Podle mluvčího britského velvyslanectví Jana Šimrala po Sobotkově lobby „provedlo britské ministerstvo obrany další velmi detailní rozbor svého předchozího rozhodnutí včetně podrobné analýzy případných operačních rizik“. Hrozba sice podle rezortu přetrvává, není ale už tak výrazná.

Slavit tak může především Aero Vodochody, které letouny zprovozňuje. Od armády je koupilo za 750 milionů. „Byla to určitá komplikace, ale teď můžeme dodávky RWR dohnat a namontovat je i do těch dvou letadel, která jsou již v Iráku,“ řekl deníku generální ředitel společnosti Ladislav Šimek.

Takhle vypadá L-159. Do Iráku jich zamíří dvanáct. Takhle vypadá L-159. Do Iráku jich zamíří dvanáct. | Profimedia.cz

České bitevníky by se měly účastnit operací proti Islámskému státu, do Iráku by jich mělo odletět 12. Tři stroje pak navíc na náhradní díly. S další dodávkou se počítá v červenci, kdy do Bagdádu odletí další čtyři letadla. Podle Stropnického by se do země měl vydat také poradní tým, který piloty a techniky proškolí.

O čem dalším na lednovém setkání premiéři Česka a Velké Británie mluvili? Podívejte se:

Video Cameron a Sobotka - Zuzana Štíchová,Petr Soukup
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa