Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Cameron je v Česku. Se Sobotkou řešil i dávky pro Čechy v Británii

Autor: Zuzana Štíchová - 
22. ledna 2016
13:20

Do Česka přiletěl premiér Velké Británie David Cameron. Krátce před druhou hodinou odpoledne dorazil na Úřad vlády, kde ho přivítal červený koberec, slavnostní fanfáry a britská hymna. Ve Strakově akademii jednal se zástupci vlády a premiérem Sobotkou. Následně zamířil na Pražský hrad za prezidentem Milošem Zemanem.

Bohuslav Sobotka s britským premiérem během zhruba hodinového jednání řešil především migraci a její dopad na britský sociální systém. Problémy se totiž dotýkají i řady Čechů, kteří v ostrovní zemi pracují. Problémy se sociálními dávkami jsou jedním z důvodů, kvůli kterým hrozí Británie vystoupením z Evropské unie.

"Shodli jsme se na tom, že Evropa musí zůstat silná. A zůstane silná, jen pokud Velká Británie zůstane v EU," řekl po jednání novinářům Sobotka. "Migrace za posledních 10 let vyvinula obrovský tlak na britský sociální systém. Doufám, že najdeme společnou řeč," poznamenal na toto téma David Cameron.

Britský premiér navrhuje, aby cizinci museli v Británii pracovat minimálně 4 roky, aby měli následně nárok na jakékoliv sociální dávky. Zdůraznil ale, že se nebrání diskuzi. "Pokud najdeme jinou cestu, se kterou bude Británie spokojena, která bude stejně efektivní, jako můj návrh, jsme otevřeni diskuzi," dodal Cameron.

"Jedna z těch alternativ je dát příslušné vládě členského státu možnost nějaké záchranné brzdy, pokud by hrozil kolaps jeho sociálního systému," nastínil debatu český premiér.

Na podrobnosti z tiskové konference se můžete podívat zde:

Video Tisková konference Cameron a Sobotka. - Zuzana Štíchová,Petr Soukup
Video se připravuje ...

Česko chce poslat letadla do Iráku, Británie tomu brání

Jedním z témat setkání obou premiérů byl také zájem Česka prodat do Iráku letadla L-159. Obchod ale vetovala právě Velká Británie. Sobotka je ale po pátečním jednání přesvědčen, že by se ledy mohly pohnout.

"Britský premiér přislíbil pomoc v dalších jednáních," sdělil Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle českého premiéra jsou letadla jedním z příspěvků, jakým chce země bojovat proti Islámskému státu.

Jednání s Cameronem se zúčastnila ve Strakově akademii také ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) a tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Cameronova návštěva v Česku je jednou z řady návštěv členských států EU, které britský premiér podnikne. Společným tématem všech jeho cest budou reformy Evropské unie, které chce Británie napříč osmadvacítkou prosadit. Cameron pro reformní balíček hledá podporu.

Cameron stihl i pivo

Po jednání s prezidentem Milošem Zemanem a před odletem z Česka si britský premiér nenechal ujít šanci dát "jedno pořádně vychlazené" a společně s českým ministerským předsedou Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) krátce poseděli na Hradčanském náměstí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa