Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Muslimky to „nandaly“ Cameronovi: Nejsme žádné submisivní puťky

Autor: mb - 
26. ledna 2016
15:05

Britský premiér David Cameron (49) v soukromé konverzaci údajně prohlásil, že se někteří islámští přívrženci radikalizují kvůli „tradiční submisivitě muslimských žen“. To ovšem britské muslimky rozčílilo do běla a svému hněvu daly průchod na internetu, kde totálně „zbořily“ klišé britského politika.

David Cameron oznámil vytvoření fondu v hodnotě 20 milionů liber (zhruba 710 milionů Kč), který bude financovat výuku anglického jazyka v domácím prostředí. „Náš postoj je, že pokud nezlepšíte svou angličtinu, může to ovlivnit vaše setrvání v Británii,“ řekl premiér Cameron. Při soukromé konverzaci také údajně vyjádřil názor, že se „někteří mladí muži radikalizují kvůli tradiční submisivitě muslimských žen, které se bojí ozvat“. Kuriózní na celém případu je, že se neví, zda výrok opravdu pronesl. Reakce muslimek však byla blesková.

Učitelky, lékařky i karatistky

Na sociální síti Twitter muslimské ženy spustily kampaň, kde premiérovi jasně vyvracejí jeho předsudky o islámu.

„Submisivní rozhodně není výraz, který bych zvolila, Davide Camerone. Povoláním jsem učitelka anglického jazyka. Učila jsem stovky britských školáků. Mám se snad také jít učit angličtinu?“ napsala uživatelka Zaynab.

„Muslimské ženy nejsou nějaký problém, který by měl být vyřešen. Pracuji ve zdravotnictví 22 let, mám tři děti, 10 vnuků, mluvím pěti jazyky a anglicky, dobrovolně pomáhám,“ píše další muslimská žena.

„Tradičně submisivní? Nemyslím si… Mám černý pásek v karate, chci se stát vědkyní, miluji cizí jazyky a historii,“ hrdě oznamuje na sociální síti mladá muslimka.

„Ženy pod islámskou nadvládou…,“ glosuje další muslimka, která poukazuje na to, že madrasa (náboženská vzdělávací instituce, pozn. red.) v Maroku byla založena už v roce 841 muslimskou ženou. Na Západě získaly ženy přístup ke vzdělání až v 19. století.

Stejně jako v ostatních evropských zemích, i britskou společností hýbe téma migrace. Paradoxně se však nemluví výhradně o nelegální migraci, ale především o migraci z východoevropských zemí EU. Británie chce s EU vyjednat nové podmínky, které by občanům EU zamezily přístup např. k sociálním dávkám či podpoře v nezaměstnanosti. Kritici Londýna tvrdí, že jde o pokrytecký přístup, miliony Britů totiž využívají výhod volného pohybu osob a žijí ve Španělsku, Francii a dalších evropských státech.