Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Britské ženy můžou do první bojové linie. Cameron zrušil armádní zákaz

Autor: ČTK, kal - 
8. července 2016
18:05

Británie ruší nařízení, které zakazovalo ženám sloužícím v armádě působit ve frontové linii. Na summitu NATO ve Varšavě to dnes oznámil premiér David Cameron. V bojové linii už mohou teď sloužit i ženy v armádách USA, Kanady, Austrálie či Izraele.

„Je velmi důležité, aby naše ozbrojené síly byly na špičkové úrovni a aby odrážely společnost, ve které žijeme,“ uvedl podle agentury AP Cameron. Rozhodnutí prý přijal na základě doporučení velitele generálního štábu, generála Nicka Cartera. V platnost by mělo vejít, „jakmile to bude možné“.

Dosud mohly britské vojačky sloužit v armádě jako bojové pilotky, námořnice a působit mohly také v ponorkách. Přímo na frontě mohly sloužit pouze v pomocných funkcích, například jako pyrotechničky nebo zdravotnice. Nemohly být ale členkami pěchoty a jiných ozbrojených jednotek, které se účastní přímých bojů zblízka.

Většině žen nestačí fyzička

Podle armádního průzkumu by současné fyzické testy nutné pro vstup do bojové pěchoty splnilo ale jen pět procent ze zhruba 7000 žen sloužících v britském vojsku.

Zatímco britské ženy mají kariéru v armádě teď otevřenou, David Cameron vyklízí pole. Po referendu o brexitu opouští post premiéra.

ČTĚTE VÍCE: Vše o brexitu

 

andorea ( 8. července 2016 19:01 )

 Nasazovat ženy do přímých bojů je zvrhlost!

Zobrazit celou diskusi