Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Matka tří dětí popsala útěk z Mosulu. Smrt tam každý den hrozí milionu lidí

Autor: Alexandr Božilov - 
19. prosince 2016
11:45

Humanitární organizace v oblasti severoirského Mosulu čelí vážným problémům. Z města ovládaného islamisty prchá zhruba tisíc lidí denně. Uvnitř však zůstává uvězněno dalších milion civilistů a k těm se dostává humanitární pomoc jen velice obtížně.

„S pomocí boží jsme se dostali přes dvě kontrolní stanoviště. Když už jsme si mysleli, že je po všem, uslyšeli jsme ‚Zastavte! Zůstaňte stát!‘. Ale my jsme pokračovali dál a oni po nás začali střílet. Plazili jsme se a pak jsme utíkali, dokud jsme se nedostali pryč,“ popsala pro CNN svůj útěk z Islámským státem (ISIS) ovládaného Mosulu matka tří dětí.

Dunya a její děti byly mezi několika stovkami „šťastlivců“, kteří ten den dorazili do uprchlického tábora u východního Mosulu. Do utečeneckých táborů, které zřídila OSN pouhých 20 kilometrů od Mosulu, přijíždí denně mezi 700 a 1000 lidí. Peklo ve městě ovládaném islamisty tak mění za nejistotu v uprchlickém táboře. Tam se dočkají bezpečného přístřeší, jídla, vody a základní zdravotní péče. Nic víc však očekávat nemohou. V narychlo zbudovaných táborech nejsou žádné školy ani organizované aktivity.

V uprchlických táborech u Mosulu přežívá přes 100 tisíc utečenců. V uprchlických táborech u Mosulu přežívá přes 100 tisíc utečenců. | ČTK, EPA, REUTERS

„Vydržíme to a zůstaneme tady. Je to pořád lepší než ISIS v Mosulu. Nejdůležitější je bezpečí mých dětí a rodiny,“ řekla reportérovi CNN Hala. Ta do jednoho z táborů dorazila před šesti týdny spolu s manželem a pěti dětmi poté, co bojovníci ISIS začali jejich dům využívat jako stanoviště pro odstřelovače.

Sebevražedné útoky přímo v obydlených čtvrtích. Podívejte se, čemu musí čelit civilisté v Mosulu:

Za dva měsíce vojenských operací, které mají vést k očištění Mosulu od islamistů, uteklo z města okolo 100 tisíc lidí. Podle humanitárních organizací se však ve městě nachází ještě přibližně desetkrát tolik civilistů.

„Myslíme si, že ve městě zůstalo uvězněno více než milion lidí. Ti jsou vystaveni neustálému riziku, že je zabije odstřelovač nebo nějaký výbuch,“ uvedl v rozhovoru pro ruskou stanici RT mluvčí organizace Oxfram Kai Tabacek. Dodal také, že je pro všechny humanitární organizace nesmírně obtížné dodat lidem uvnitř města jakoukoliv pomoc.

Irácké speciální jednotky v akci Irácké speciální jednotky v akci | ČTK, EPA, REUTERS

Mosul obsadili bojovníci ISIS v roce 2014 a vyhlásili ho za hlavní město chalífátu v Iráku. Operace na znovudobytí Mosulu začaly letos 17. října a účastní se jí desetitisíce příslušníků iráckých bezpečnostních sil a šíitských milicí. Misi podporuje také mezinárodní koalice vedená Spojenými státy.

Petroblesk ( 19. prosince 2016 17:55 )

A tady je patrný ten obrovský rozdíl mezi situací v Aleppu a v Mosulu. V Mosulu vraždí islámský stát a civily chrání Západ, v Aleppu vraždí civily Rusové a Asad a islámský stát je chrání.

Zobrazit celou diskusi