Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Práci u nás najde 40 tisíc lidí, míní zemědělci. Problémem je maso z Německa

Produkce vepřového masa v ČR je na polovině oproti stavu před deseti lety.
Produkce vepřového masa v ČR je na polovině oproti stavu před deseti lety.  (Autor: Blesk )
Autor: mib - 
31. října 2016
05:45

Čeští zemědělci tvrdí, jak by jejich obor mohl uživit dalších 40 tisíc lidí. Má to ale háček, podmínkou je omezit dovoz a v dodávkách masa, ovoce a zeleniny se spolehnout jen sami na sebe. Nyní je produkce vepřového masa v Česku nejníže za posledních deset let a bídně jsou na tom i tržby jatečních podniků. Potvrdil to Martin Pýcha ze Zemědělského svazu.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) na základě analýzy Ústavu zemědělské ekonomiky a informací informoval o pracovních možnostech pro více jak 40 tisíc lidí v zemědělství, pokud bychom vyráběli plně na území ČR. Týká se to zemědělských produktů, jakým jsou ovoce, zelenina, vejce ale hlavně vepřové maso. Podle Zemědělského svazu by se práce našla pro manuální pracovníky ve výrobě i pro vedoucí technické pracovníky a pro celou řadu nekvalifikovaných nezaměstnaných. S tím je ale spojena nutnost obnovy provozů nebo spuštění nových.

„Z dlouhodobého hlediska se zemědělská produkce v Česku snižuje a naopak se zvyšují dovozy agrární produkce ze zahraničí. U nás byla soběstačnost závažně narušena produkčním útlumem hlavně v sektorech ovoce a zelenina mírného pásma, brambory, cukrová řepa/cukr, vepřové a drůbeží maso. Nejhůře jsme na tom u komodity vepřové maso,“ upozornil předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha pro Blesk.cz.

Ministerstvo zemědělství podotklo, že jsou například u ovoce časové a technické komplikace spojené s dobou od výsadby stromů po růst plodů. Ovoce se proto dováží z krajin, kde se urodí dříve než v ČR, horší bilanci produkce má v tuzemsku i zelenina.

Domácí vepřové jen pro polovinu trhu

Letos budou podle Pýchy tržby českých podniků za prodej jatečních prasat vůbec nejnižší za poslední roky. „A to hlavně z důvodu poklesu ceny, který by těžko někde našel obdoby,“ uvedl. Podle odhadu svazu budou tržby asi 55procentní v porovnání s dobou před deseti lety.

Přes polovinu dovozů vepřového pochází z Německa. „Lze se divit tomu, jak snadno jsme začali náš trh už v 90. letech, dlouho před vstupem do EU, jednostranně otevírat,“ diví se Pýcha.

Ministerstvo zemědělství potvrdilo, že se domácí produkce vepřového masa propadla zhruba na polovinu. Dvojnásobné zvýšení výroby by znamenalo pracovní příležitosti také pro nekvalifikované pracanty z řad nezaměstnaných. „Motivovat nezaměstnané k aktivnímu hledání práce je záležitost, jíž se vedení státu zabývá a hledá vhodné mechanismy,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí resortu Mariana Jurečky (KDU-ČSL) Markéta Ježková.

Produkce z jatek v ČR ve srovnání od roku 2000. Pokles je až 55procentní. Produkce z jatek v ČR ve srovnání od roku 2000. Pokles je až 55procentní. | Blesk


Ježková připojila, že je v současnosti obtížné získat pracovníky jak do zemědělství, tak do potravinářství. Tedy konkrétně do zpracování a výroby „zabalených“ produktů pro spotřebitele nebo krmných směsí. Více jak 40 tisíc pracovníků je ale čistě teoretická cifra, uvedla mluvčí ministerstva.

„Jak je v analýze i v její interpretaci ministrem Marianem Jurečkou zdůrazňováno, jde pouze o teoretický propočet, jehož není možné dosáhnout, ale více či méně se tímto směrem posunout,“ upozornila Ježková. Podle ní navíc nelze jednoduše říct, kdy by se Česko soběstačnosti mohlo přiblížit.

Sedm miliard navíc do státní kasy?

Ministr Jurečka dodal, že by na daních stát vybral necelých sedm miliard korun ročně navíc, stejně jako u volných míst je i toto číslo ale pouze odhadem. Vyzývá ale k podpoře nákupu českých potravin. Toto tvrzení podpořil i Pýcha.

„Pozitivně hodnotím to, že ministerstvo zemědělství se snaží dát prodeji českých potravin jasnější pravidla. Od nového roku podle už schválené novely zákona o potravinách budou mít výrobci zakázáno například označovat potraviny nápisy odkazujícími na ČR, pokud nejsou potraviny vyrobené v ČR,“ dodal Pýcha. Soběstačnost Česka u produktů, které můžeme vyrobit, má něj navíc významný stabilizační efekt v případě krize.

Zobrazit celou diskusi