Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi ve strachu kvapně ruší zájezdy. Turecko i Afrika zaznamenaly citelný pokles

Češi stále častěji ruší zájezdy na poslední chvíli.
Češi stále častěji ruší zájezdy na poslední chvíli.  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
19. května 2016
13:00

Češi kvůli bezpečnosti mění nejen cíle své letní dovolené, ale mění i způsoby dopravy. Dovolenou navíc začínají výrazně zkracovat a častěji vyrážejí „na vlastní pěst“, tedy bez asistence cestovek. Navíc Češi stále častěji stornují zájezdy na poslední chvíli. Vyplývá to z dat, která ve čtvrtek představila ERV Evropská pojišťovna.

„Kvůli bezpečnostní situaci a uprchlické krizi řada Čechů stráví dovolenou raději v Česku a Evropě, hotely ve větší míře nahrazují penziony a kempy. Už teď je patrný pokles zájmu o africké země a Turecko, a to v řádech desítek procent,“ říká manažer komunikace ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký.

Češi se také bojí létat, raději jedou na dovolenou po silnici. Lidé stále častěji vyčkávají s koupí zájezdu na poslední chvíli, aby se rozhodli podle aktuální situace. To může být problém, protože odborníci na cestovní ruch varovali, že počet „last minute zájezdů“ bude tuto sezón klesat.

"V posledních dnech se zájezdy do Turecka začaly prodávat výrazně lépe. Důvodem je zřejmě také velmi příznivá cena v porovnání s minulými léty. Podle našich informací zaznamenaly podobný trend také mnohé německé cestovní kanceláře," uvedl mluvčí cestovní kanceláře Fischer.

Rekordní storna zájezdů

Dvě třetiny Čechů tráví na dovolené v zahraničí maximálně týden a přibývá těch, kteří jedou bez cestovní kanceláře. Vloni se na vlastní pěst vydalo 58 procent Čechů, letos to bude ještě víc. „Problémem může být nedostatek ubytovacích míst. Evropské cestovní kanceláře totiž zareagovaly zájem klientů a ve velkém skupují hotely v poptávaných destinacích. Na individuální klienty se tak už nemusí dostat,“ varuje Divoký.

Podle pojišťovny Češi nejčastěji hlásí pojistné události z Egypta, kde je o 40 % více pojistných událostí než ve druhém Bulharsku a dvakrát tolik, co ve třetím Turecku. Poprvé v historii ERV pojišťovny byly škody z pojištění storna vyšší než léčebné výlohy. Lidé totiž ve velkém rušili zájezdy.

vrahrychtar ( 19. května 2016 19:24 )

na dovolenou jedine do Vietnamu..tam nas maji radi...

prycsnima ( 19. května 2016 15:44 )

 Security personal v nemecku?Samej obřezánek !

petrusaa ( 19. května 2016 14:23 )

Ve Francii a zanedlouho i v Německu neřešitelné,pozemní personál i ve policejních službách a v armádě arabové,tak tomu se říká mít veš v kožichu

jana49 ( 19. května 2016 13:48 )

Turecko mě nikdy nelákalo,ale oblíbený Egypt jsme si vychutnali i letos.bylo to báječné,pohodové jasně,že strach je.Klientela byla malá složená z čechů,němců,poláků a francouzů takže pohodová stejně jako personál v hotelu.... Egypt mám rádaprotože to není jako v evropě nekonečné pláže a tísíce lidských těl jedno vedle druhého....

Zobrazit celou diskusi