Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stropnický „vyhrál“. Češi na dovolenou nepoletí, skončí v levném autokempu

Autor: všm, Andrea Ulagová - 
16. května 2016
05:25

Aktuální průzkum letních dovolených připomíná nedávný komentář šéfa zelených Matěje Stropnického. Ten v rozhovoru pro Echo uvedl, že „není normální, aby 80 procent Čechů létalo na dovolenou“. Ukázalo se, že to normální opravdu není. Letos musí letní relax oželet každý čtvrtý Čech a ti, kteří ne, obvykle skončí s vlastním autem v kempu.

Lítá se moc, je to nepřiměřené. Osobně se snažím skoro nelítat. V ceně letenky prostě nejsou zahrnuty všechny dopady, které můj let má,“ vysvětloval Stropnický v rozhovoru pro týdeník Echo nedávno svůj postoj k cestování. Následně dodal, že není normální, aby 80 procent Čechů létalo na dovolenou.

Nakonec se zdá, že podobné obavy o ekologii nejsou oprávněné. Češi letos omezují letní dovolené, 27 % ji neplánuje vůbec. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro společnost Profi Credit.

Ti, kteří se na dovolenou vydají, často zůstanou v tuzemské kotlině. Bez letního volna bude i každý třetí Slovák. Poláci a Bulhaři si na rozdíl od nás dovolenou rádi dopřejí, chystá se na ni 80 % Bulharů a 87 % Poláků.

Do Chorvatska a Itálie

Do ciziny se letos vydá „jen“ 59 % Čechů. Nejoblíbenější destinací je samozřejmě Chorvatsko, na druhém místě je Slovensko, třetí Itálie.

„Slovensko je pro Čechy atraktivnější než Česko pro Slováky. Zatímco na Slovensko se chystá každý šestý Čech, k nám zavítá jen každý desátý Slovák. Také u Slováků vede z letních destinací jednoznačně Chorvatsko,“ říká k výsledkům průzkumu marketingová ředitelka Profi Credit Dana Hakavcová. Poláci jezdí nejraději do Španělska, Bulhaři do Řecka. Dvě třetiny Bulharů ale stráví dovolenou ve své zemi.

Dovolená do deseti tisíc

Češi hodlají šetřit hlavně na výdajích na dovolenou. Hodlají utratit za letní radovánky maximálně 17 tisíc korun, nejvíce by však chtěli vydat maximálně deset tisíc. Dvě třetiny Čechů vyráží na dovolenou autem, každý čtvrtý hodlá strávit dovolenou v kempu. Slováci utratí za dovolenou v přepočtu 18 500 korun, Bulhaři o tisícovku méně. Nejdražší dovolenou si dopřejí Poláci, v průměru za 25 tisíc korun.

I v Česku jsou hezké kempy:

panda82 ( 17. května 2016 16:08 )

No vždyť to odlítá Bělohrádek , zas je v amerikáně letos už asi po šesté, pořád mu ty instrukce nelezou do té kebule, tak likviduje rozpočet, a Matěj bude v autokempu

tvujosudzmrde ( 17. května 2016 13:31 )

To je takové slizké střevo hnusné, že se mi z něj zvedá žaludek! Potkat ho tak ho snad nakopu!

odetka ( 16. května 2016 19:03 )

Puvodne jsme chteli na Vranov, ale asi nekam poletime

gabreta ( 16. května 2016 17:26 )

Kde si sehnal takovej matroš? To tě muselo vystřelit až na měsíc!!

gabreta ( 16. května 2016 16:17 )

Nevím v čem by měl Stropnický vyhrát. Lidi se akorát bojí toho, co by se jim v zamořeným světě umouněncema, mohlo stát. V tom jsme prohráli všichni i Stropnickej! Osobně se snažím skoro nelítat, říká. Nejdál a nejrychlejc doletí, až ho voliči kopnou do perdele. To bude teprve tvrdý přistání, až lidi pochopí, že je to nic než parazit!!!

Zobrazit celou diskusi