Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Řidiči pozor: Pivo se tváří jako „nealko“, ale nadýcháte po něm

„Nealko“ byla jen zástěrka: Pivo mělo 1,6 % alkoholu. (Ilustrační foto)
„Nealko“ byla jen zástěrka: Pivo mělo 1,6 % alkoholu. (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: bru/ČTK - 
6. května 2016
17:04

Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila, že nealkoholické pivo s označením Vyškovské pivo Alkostop obsahuje trojnásobně více alkoholu, než má nealkoholické pivo obsahovat. Přestože je maximální přípustný obsah 0,5 procenta alkoholu, pivo obsahovalo 1,6 procenta alkoholu, sdělil dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Podle něj by to mohlo způsobit problémy řidičům.

Inspekce nařídila společnosti Czech Beverage Industry Company provozující pivovar Vyškov, aby stáhla výrobek z tržní sítě. Týká se to nealkoholického piva s datem minimální trvanlivosti do letošního 19. září.

„Laboratorní rozbor vzorku odebraného přímo u výrobce prokázal přítomnost 1,6 objemových procent alkoholu. Tím výrobce porušil vyhlášku, která pro pivo označené jako nealkoholické stanovuje maximální přípustný obsah alkoholu na 0,5 procenta,“ uvedl Kopřiva. Podle něj výrobce zároveň nedodržel svou vlastní deklaraci na etiketě, která uvádí objem alkoholu 0,5 procenta. „Požití piva s vyšším než deklarovaným obsahem alkoholu může způsobit komplikace při běžných životních situacích, například při řízení motorových vozidel,“ uvedl Kopřiva.

Inspekce nařídila výrobci, aby na vlastní náklady v akreditované laboratoři udělal rozbor dvou po sobě vyrobených šarží předmětného nápoje před uvedením na trh. „Inspekce s provozovatelem zahájí správní řízení o uložení sankce,“ dodal Kopřiva.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krissx ( 6. května 2016 21:49 )

Halooo!! Je to tu ještě normální? Tak nic netušící řidič si koupí nealko a bude potrestán a to bez milosti. A ten který to zaviní, tedy výrobce je v klidu?? No to už je opravdu v zemi české super boldel. A ještě o tom všichni vědí, včetně medií ale v poho... ( jinak jsem už jeden příspěvek napsal ale byl smazán )

Zobrazit celou diskusi