Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Inspirace pro Česko? Opilí řidiči budou za trest omývat těla v márnicích

Autor: mb - 
12. dubna 2016
11:12

V Thajsku se rozhodli zatočit s neukázněnými řidiči, kteří sedají za volant pod vlivem alkoholu. Řidiči, kteří budou opakovaně nachytáni opilí, si trest odpracují v márnici. Úřady tak doufají, že práce s mrtvolami přiměje opakované hříšníky změnit své chování.

„Občan, kterého soud uzná vinným z dopravního přestupku, bude poslán na veřejné práce do márnice,“ prozradil médiím originální nápad trestu policista Kriangdej Jantarawong. „Tato praxe snad přinutí opakované narušitele zákona, kteří řídí opilí, aby se zamysleli, protože můžou skončit stejně jako mrtvoly,“ doufá strážce pořádku.

Zda bude návrh schválen, není zatím jasné, ale Thajsko má jednu z nejhorších nehodovostí na světě. Během každoročního festivalu Songkran, který Thajci slaví v půli dubna a při němž teče alkohol proudem, dochází také k mnoha automobilovým nehodám. Lidé během „Sedmi dnů nebezpečí“, jak období nazvala tamní média, často navštěvují své příbuzné a ne vždy dodržují zásady bezpečné jízdy.

Ostatně, podobný problém má i Česká republika. Kritickým obdobím jsou tradičně Velikonoce, letos proto policie v rámci prevence nasadila na neukázněné řidiče 3 tisíce policistů. Kromě alkoholu způsobuje větší nehodovost o Velikonocích i tzv. fenomén svátečních řidičů.

V Česku úřady zatím neukázněné řidiče do márnic posílat nechtějí, ale jeden originální počin v rámci prevence si Češi přece jen mohou připsat na konto. Dnes již kultovní klip „Rychlý pohřeb“ upozorňoval na nebezpečí nepřiměřeně rychlé jízdy. Video vzniklo v roce 1998 původně pro BESIP, nakonec ho ale zatrhlo ministerstvo dopravy jako „kontroverzní“. Popularitu získal klip až jako reklama ÚAMK nabízející řidičům asistenční služby.

Zda morbidní trest v márnici bude v případě zavedení úspěšný, ukáže čas, ale Anurak Amornpetchsathaporn z Úřadu ochrany veřejného zdraví již dnes o pozitivním efektu práce v márnici nepochybuje: „Měli by vidět následky… V márnici budou muset umývat a přesouvat těla, takže snad prozřou a začnou se na silnicích chovat zodpovědněji.“

djaba ( 13. dubna 2016 10:16 )

 Už vidím , jak smrdutý funebrák šikanuje u mrtvoly nějakého mafióza , nebo ředitýlka .

zigzag ( 12. dubna 2016 18:05 )

A budou u toho moci dàle pìt?

Zobrazit celou diskusi