Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ďábelský problém se značkami na přání: Satan děsí úředníky

Autor: Saša Vetkovská - 
4. dubna 2016
05:14

»Ďábelská« záhada s registračními značkami na přání. Číslo 666, které na ně v jednom kraji úředníci schválili, v jiném nepovolili. Prý je to propagace satanismu.

„Je to Kocourkov. V jednom kraji dovolí slovo SATAN i číslo 666, a mně neprošlo. Podle čeho úředníci rozhodují?“ zlobí se Milan Markovič z Prahy, ředitel závodu Diamond Race. Není vyznavačem ani propagátorem satanismu. Chtěl si jen značkou »666 HELLS« doplnit vůz Dodge Viper.

Podle něj je to specifické auto s největším obsahem motoru a nejširšími pneumatikami, které se vůbec vyrábějí. „Ty tři šestky dávaly smysl. Je to auto jako z čertovy dílny. Má absenci veškerých elektronických systémů, obsah motoru je 8,3 litru, je to desetiválec s výkonem 600 koní,“ objasňuje Markovič.

Vyjádření odboru dopravněsprávních činností pražského magistrátu mu ale vyrazilo dech. Podle úředníků si zvolil zkratku hanlivou nebo pohoršující. „…neboť číslo 666 je v satanismu považováno za číselné vyjádření Satana nebo ďábla, a toto by mohlo podněcovat k nenávisti k určitému druhu náboženství…“ uvádí se v zamítnutí podepsaném ředitelem odboru Josefem Mihalíkem.

Ministerstvo: Už jezdí dva

Mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar uvedl, že se mezi vydanými značkami na přání objevuje SATAN dvakrát. „Variace písmen a číslic s šestkou byla několikrát vydána také, například v podobě 666BANAN nebo 666BUBIK,“ upřesnil.

Jak úředníci rozhodují?

Úředníci obdrželi od ministerstva dopravy doporučující instrukce a obecná kritéria, podle kterých při schvalování navrhovaných znění značek postupují. „Konečné posouzení je ponecháno na uvážení příslušného úřadu,“ uvedl mluvčí Neusar.

Na motorce Satan nevadí

Za absurdní považuje rozhodnutí úředníků Milan Markovič už proto, že na motorku dostal bez problémů registrační značku 81 HELLS. „Znamená to pekelník, je to znak Pekelných andělů, největšího gangu na světě, a to jim nevadilo. Kombinace tří šestek jsem měl, a to zcela náhodně, i u svých dřívějších vozů, jejichž registrační značky nebyly na přání,“ diví se motorista. Proti zamítnutí se odvolal.

Názor právníka Černého

V čem je podle renomovaného advokáta Jana Černého problém? „Zákon dává velký prostor pro úvahu úředníků. Odhaduji, že bude trvat nejméně pět let, než se sjednotí pohled na to, co je, nebo není na značkách přípustné.“

Zobrazit celou diskusi