Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Armáda mírní kritéria: Nevadí jí vyšší tlak ani alergie, potřebuje vojáky

Armáda bude nově přijímat i uchazeče s vyšším tlakem nebo alergií. (Ilustrační foto)
Armáda bude nově přijímat i uchazeče s vyšším tlakem nebo alergií. (Ilustrační foto)  (Autor: ČTK/AP/Pavlo Palamarchuk)
Autor: sou - 
21. října 2015
10:27

Ze zdravotních důvodů neprojdou až dvě pětiny zájemců. Navíc armádu každoročně opustí průměrně 1000 vojáků. Zmírnění zdravotních mantinelů u uchazečů má generálnímu štábu pomoci nabírat do armády až dva tisíce nováčků každý rok. Jedině tak budou moct navýšit do pěti let počet vojska na 26 tisíc.

Vysoký tlak a alergie už nebudou překážkou pro vstup do armády. Na ministerstvu obrany začali přepisovat zdravotní vyhlášku a zmírňovat některé mantinely. Důvod je více než jasný. Vedení resortu chce zvýšit počet vojáků během pěti let z 21 tisíc na 26 tisíc, upozorňuje deník Právo. Jenže kvůli zdravotním potížím vyřazují až dvě pětiny uchazečů.

„Příkladem takových onemocnění, kde lze zmírnit nároky na přijetí do armády, jsou například dobře korigovaná primární hypertenze (vyšší tlak) nebo některé formy alergií ovlivněné běžnou léčbou antihistaminiky,“ řekl Právu šéf zdravotníků sekce podpory ministerstva obrany plukovník Richard Kraus. Právě jeho oddělení má vyhlášku na starost.

Uchazeče armáda tedy přijme, pokud bude mít svou nemoc pod lékařskou kontrolou a bude ji zvládat pomocí léků. Podle odhadů kardiologické kliniky IKEM má problémy s vyšším tlakem až 35 procent dospělých. Tedy až dva a půl milionu českých občanů.

Lékaři budou posuzovat podle zařazení

Posudkoví lékaři by měli zdravotní stav hodnotit i podle místa zařazení nováčka. Podle Krause pracují na novele tak, aby nezavřela dveře zájemcům a hlavně odborníkům, u kterých zdravotní stav nebude při výkonu služby překážkou. V praxi by to znamenalo, že by se mohl přihlásit i člověk po operaci pohybového aparátu, pokud by byl zařazen například jako počítačový specialista nebo právník.

„Očekáváme, že vhodnou úpravou podmínek můžeme dosáhnout navýšení úspěšnosti uchazečů. Ta je dnes na 60 procentech a do budoucna by mohla narůst až na 70 procent,“ dodal Kraus. U psychologického vyšetření nebo závažných onemocnění, u kterých hrozí například kolapsové stavy nebo poruchy vědomí, ale podle něj zmírnění kritérií nehrozí.  

moiaza ( 21. října 2015 19:15 )

Vláda může být šťastná za každého kripla. Vždyť do naší armády může se hlásit dobrovolně jen totální zoufalec.

vary ( 21. října 2015 12:44 )

Naši vojáci jsou největší válečníci. Když na to přijde, tak by rozdrtili spojená vojska USA, RUSKA, ČÍNY.

Zobrazit celou diskusi