Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

NKÚ: Obrana uzavřela nevýhodné smlouvy. Stálo to 2,2 miliardy

NKÚ: Obrana uzavřela nevýhodné smlouvy. Stálo to 2,2 miliardy.
NKÚ: Obrana uzavřela nevýhodné smlouvy. Stálo to 2,2 miliardy.  (Autor: ČTK/Blesk.cz)
Autor: ČTK, sou - 
16. listopadu 2015
08:10

Stravování, úklid nebo chod ubytoven. Tak v tom všem Nejvyšší kontrolní úřad zjistil na ministerstvu obrany porušení rozpočtové kázně. Resort měl kvůli nevýhodným smlouvám vyplýtvat až 2,2 miliardy. Nejvýznamnější pochybení kontroloři odhalili u zakázek na technickou ostrahu muničních skladů. 

Kontroloři se zaměřili na to, jakým způsobem resort obrany hospodařil v letech 2009 až 2014 s penězi na stravování, úklid a chod ubytoven a ostrahu muničních skladů. Ministerstvo za zmíněné služby zaplatilo 5,3 miliardy korun, ze kterých kontroloři prověřili 4,7 miliardy.

„Kontroloři zjistili, že projektové řízení nákupu těchto služeb nefungovalo, což v kombinaci s častými organizačními změnami vedlo mimo jiné k četným chybám při zadávání veřejných zakázek nebo k uzavírání nevýhodných smluv,“ uvádí zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu.

Největší výhrady mají kontroloři k zakázkám, které se týkaly ostrahy muničních skladů. Ministerstvo obrany je podle NKÚ zadávalo účelově pouze jedinému dodavateli, a to v neveřejném řízení. Ministerstvo se navíc zavázalo, že technologie pro ostrahu od dodavatele postupně odkoupí na splátky, přestože to zákon zakazuje. „V součtu ministerstvo v souvislosti s technickou ostrahou porušilo rozpočtovou kázeň ve výši 2,1 miliardy korun,“ uvádí NKÚ.

Resort obrany platil až sedminásobek ceny jídla

Výhrady mají kontroloři i k zakázce ministerstva na nákup stravy. Uzavřená smlouva stanovila počet porcí jídla, které měly vojenské útvary odebírat. Zároveň obsahovala klauzuli, že v případě odběru menšího množství cena jedné porce vzroste. Podmínky byly podle NKÚ tak nevýhodné, že v některých případech ministerstvo za porci zaplatilo až sedminásobek ceny.

Chyby našli kontroloři i u všech prověřovaných zakázek příspěvkové organizace Armádní Servisní. Tato organizace, která se stará o zabezpečení a provoz armádních ubytoven, nezařadila podle NKÚ do hodnocení veřejné soutěže jednu ze čtyř doručených nabídek. Jindy zase platila dodavateli nad rámec smlouvy, aniž prokázala, na co byly peníze skutečně použity.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi