Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pětina Čechů trpí krátkozrakostí. Může za to „zírání“ do počítače

Zíráním do počítače si zaděláváte na problémy.
Zíráním do počítače si zaděláváte na problémy.  (Autor: Zdroj: GUIDELINE)
Autor: ula - 
25. ledna 2016
05:40

Každý Čech sedí u počítače průměrně až osm hodin denně. Když se do toho přidá hledění do tabletů a mobilních telefonů, zaděláváme si na problémy se zrakem. Pětina Čechů už trpí krátkozrakostí. Dá se vůbec komplikacím s očima předcházet?

Bolí vás hlava, pálí vás oči, slzí vám, máte je zarudlé? Pokud se přidají potíže se zaostřováním, je to známka toho, že zíráte do počítače nebo na displej mobilu už příliš dlouho. Tento stav se nazývá Syndrom počítačového vidění. Může vás také bolet hlava, krční páteř i ramena v důsledku nepřirozeného držení těla u počítače. Trpí tím až 90 procent lidí, kteří tráví u počítače aspoň tři hodiny denně.

Syndrom suchého oka

Syndrom počítačového vidění sice není trvalý, po ukončení práce zmizí, ale hrozí nám i horší komplikace. „Syndrom suchého oka na počátku způsobuje zejména subjektivní potíže typu pálení očí, pocit písku v očích, řezání očí. Pokud se tyto počínající příznaky neléčí, dochází osychání rohovky,“ varuje Jana Mikšovská, oční lékařka kliniky DuoVize.

Podle odborníků může vést rohovkový vřed k vytvoření neprůhledné skvrny na rohovce, k prasknutí rohovky, nebo dokonce k nutnosti její transplantace.

Krátkozrací Češi a pravidlo 20/20/20

Počítačům se připisuje masivní nárůst krátkozrakosti ve světě. V Česku jí trpí pětina obyvatel. V celosvětovém měřítku je krátkozraký každý třetí člověk na Zemi. Máme pro vás několik rad.

  • Omezte pobyt u počítače, nepřehánějte to s mobily.
  • Nemůžete omezit počítač ani mobil? Dejte si pravidlo 20/20/20. Po každých dvaceti minutách práce s počítačem se alespoň na dvacet vteřin zadívejte na bod vzdálený minimálně 20 stop (což odpovídá zhruba šesti metrům).
  • Pokud nosíte brýle, nesundávejte je u počítače
  • Dodržujte „bezpečnou“ vzdálenost a dostatek světla. Vzdálenost monitoru počítače by měla být  přibližně 60 centimetrů od očí. Monitor by při tom měl být umístěn ve výšce očí. „Pro oči je důležité mít při práci dostatek bílého nebo žlutého světla, ideálně rozptýleného po celé
    pracovní ploše tak, abychom si nestínili. Osvětlená tedy má být hlavně pracovní plocha, nikoliv oko,“ vysvětluje optometristka Veronika Halíková.
  • Pozor na děti. Nadměrné užívání počítačů a mobilů má na zdravý zrak dětí vliv. „Zrak dětí se vyvíjí přibližně do 7–8 let. Do doby, než je vývoj zrakových funkcí ustálen, může vnějším zásahem dojít k jeho poškození,“ varuje MUDr. Petra Teplanová z Dětského očního centra Kukátko a dodává: „Střídejte u dětí pohled na dálku, střední vzdálenost a do blízka – tedy hraní venku, hraní doma a činnosti s pohledem do blízka.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi