Ovšem pouze 1,7 miliardy osob používá brýle či kontaktní čočky. I na toto chce upozornit Světový den zraku, který připadá tradičně na druhý čtvrtek v říjnu.

Únava, bolehlav a nesoustředěnost

„Problematiku zhoršující se kvality zraku nelze brát na lehkou váhu. Špatný zrak totiž může vést k bolestem hlavy, k únavě a ke špatnému soustředění. Například za volantem tyto potíže mohou výt velmi nebezpečné,“ varuje doc. Šárka Skorkovská, primářka brněnské kliniky NeoVize a dodává: „Odhaduje se, že v České republice je kolem 20 % lidí krátkozrakých.“

Příčiny krátkozrakosti

·       * Dědičnost

·       * Dlouhodobé čtení a práce na krátkou vzdálenost

* Špatný nitrooční tlak

* Špatný zrak u dětí

Krátkozrakost vzniká u těch dětí, které většinu volného času věnují hrám na počítači, tabletu, mobilu či sledování televizní obrazovky. Tato oční vada se většinou objevuje v dětském a teenagerském věku. Po dvacátém roku života se většina případů krátkozrakosti stabilizuje, některé se ale s věkem mohou zhoršovat,“ potvrzuje MUDr. Andrea Janeková, lékařka Očního centra Praha.

Co se při krátkozrakosti děje v oku?

1. Paprsky procházející rohovkou a čočkou se nestřetávají na sítnici, ale před ní. Od tohoto místa se pak paprsky zase rozbíhají, a tak se na sítnici obraz nepromítá ostře. Je to dáno tím, že je krátkozraké oko příliš dlouhé – jeho bulva je protažená, ale příčinou může být i přílišné zakřivení čočky či kombinace obou.

Co se děje v oku?
Autor: archiv

2. Po korekci dioptrickými brýlemi, čočkami či laserovou operací se paprsky správně střetnou na sítnici a člověk vidí do dálky ostře.

Moderní řešení – laserová operace

Pro krátkozraké pacienty jsou velmi vhodným řešením laserové nebo chirurgické zákroky. Tímto typem operace je možné odstranit nejen krátkozrakost, ale i dalekozrakost a astigmatismus. Operace trvá pár minut a už druhý den vidí pacient normálně. 

Nechte si zdarma vyšetřit dioptrie

Kdy: dnes - 8. října

Kde: Oční klinika Duovize v Praze, Oční klinika Neovize v Brně

Kdy: do konce října

Kde: v 52 prodejnách GrandOpticalu po celé ČR 

Jak předejít únavě očí?

1) „Nikdy se na televizi ani na monitor počítače nedívejte v úplné tmě, protože vysoký kontrast svítící obrazovky vůči okolní tmě je pro oči nejhorší. Dbejte na to, aby v místnosti vždy svítila alespoň lampička,“ radí Daniel Szarvas, optometrista z VašeČočky.cz.

2) V průběhu dne u počítače si dávejte krátké přestávky, během kterých můžete dopřát očím třeba chladivý obklad nebo je na chvíli zavřít. Oči se pomocí slz zvlhčí, a tím zabráníte pálení. Na oči působí relaxačně zelená barva, takže pokud máte za oknem kousek přírody, využijte toho.

3) Zkuste také oční gymnastiku. Podívejte se někam na vzdálený předmět a jezděte přitom očima nahoru a dolů. Ulevíte tak okohybným svalům.