Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Jitka vyznává vícečetné vztahy: Rande dohadujeme přes Google kalendář

Jitka vyznává polyamorii, tedy možnost mít legálně více vztahů naráz.
Jitka vyznává polyamorii, tedy možnost mít legálně více vztahů naráz.  (Autor: Blesk - Matěj Smlsal)
Autor: Matěj Smlsal - 
14. srpna 2015
13:08

Láska jen mezi dvěma lidmi a až do smrti? Nesmysl, tvrdí vyznavači polyamorie neboli možnosti mít více vztahů najednou. Když jim něco u jednoho partnera chybí, najdou to legálně u jiného. Nezbytnou součástí těchto vícečetných partnerství jsou sdílené kalendáře na internetu. Lidé se například dozvědí, že jeden z partnerů odjel na dovolenou, a mohou tedy trávit více času s jiným.

Polyamorie je stále populárnějším způsobem života. „Jeden vztah nemusí nutně splňovat všechny potřeby a přání obou partnerů. Polyamorie to umožňuje řešit jednoduše – není to tady, bude to jinde. Tím můžu uspokojit více potřeb, aniž bych rozbíjel něco, co funguje,“ vyprávěl Ctibor během přednášky, která je jednou ze 120 akcí týdenního festivalu Prague Pride.

V rámci polyamorie musí partneři o všech dalších ženách a mužích ve vztahu vědět. Klasická nevěra se tedy za polyamorii nepovažuje.

Co má většina polyamorních vztahů společného, je sdílený kalendář na internetu. Díky tomu se partneři jednoduše domlouvají na schůzkách a navíc vidí, co zrovna dělají ostatní.

Kalendář je potřeba i proto, že například vidím, jak moje partnerka jde někam s mým dalším partnerem. Třeba na kulečník. Řeknu si: Nepřidala bych se?“ popsala další vyznavačka tohoto způsobu života Jitka.

Ta vidí výhodu polyamorie i v tom, že když partner odjede na půl roku do zahraničí, nemusí smutnit. Zůstanou jí tu totiž další.

Partner si někoho našel? Dobrá zpráva i pro vás

V monogamních vztazích lidé běžně žárlí a trpí, když se jejich protějšek zamiluje do někoho jiného. Zde je to naopak vítáno. „Když se partner zamiluje, tak je to skvělé i pro vás, protože svět je pro něj růžový, směje se, lítá okolo. Tu energii, co on, cítím já taky,“ vysvětluje Jitka.

Ta má momentálně jen jednoho partnera. „V nejbližší době hodlám být jenom s ním, protože si s ním chci vybudovat pevný vztah, ve kterém se necítí ohrožen a který by byl dobrým základem pro to, abychom pak mohli mít případně další partnery,“ tvrdí. Nejvíc měla najednou dva a půl muže a jednu partnerku, občas je totiž prý těžké rozeznat, co už je vztah.

Děti nás od polyamorie neodradí

V budoucnu chce mít Jitka určitě děti. To ji ale nedonutí, aby se polyamorie vzdala.

Stejný názor sdílí i Ctibor. A děti prý budou spokojené. „Když jsou mí rodiče polyamorní, tak se kolem mě pohybuje více vzorů. Dítě si na to celkem zvykne. Už od začátku se učí pestrosti a pak má méně stereotypů,“ myslí si.

Podívejte se na celý rozhovor s Jitkou:

Video Jitka vyznává vícečetné vztahy: Rande dohadujeme přes Google kalendář - Matěj Smlsal
Video se připravuje ...

XLADI ( 14. srpna 2015 20:10 )

Ale zas když si upíchne bastarda s někým tak to manžel bude vědět, takhle v monogamii může vychovávat kukačku. Dokud bych byl mladej asi by mi to až tak nevadilo ale jako dospělému by mi to už vadilo bejt jen jedním z mnoha.

XLADI ( 14. srpna 2015 20:08 )

Tohle jsou takový ty typy lidí ve vytahanejch svetrech a manžestrácích s dredama . Když jsou mladí tak asi OK ale pak časem to začne srát.

buban ( 14. srpna 2015 19:33 )

Jj, honzo54-máte to těžký.

zauber ( 14. srpna 2015 19:25 )

Až tak...

buban ( 14. srpna 2015 18:29 )

Asi jsme to pochopily rozdílně-já bych spíš řekla, že tato Jitka, přijedší na smluvené místo, by záhy neměla šanci komukoliv cokoliv propleskávat.

Zobrazit celou diskusi