Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Gayové Jirka a Marek zažili nadávky a mlácení. Šli na kurz obrany proti homofobii

Autor: Matěj Smlsal - 
14. srpna 2015
06:00

Zřejmě každý homosexuál se někdy setkal s narážkou na svou orientaci. Někteří ale museli čelit i silným urážkám, zastrašování, či dokonce fyzickému útoku. „Napadl mě kluk, když jsem šel z hospody. Docela mě podrápal, mám jizvu, sešívali mi obočí,“ svěřil se Marek. Právě šikana a homofobie jsou hlavním tématem letošního ročníku Prague Pride, který právě probíhá.

Na Marka (25) si někdo počíhal poté, co s kamarádem seděl v hospodě na jižní Moravě. „Byl tam kluk, který si na mě počkal. Viděl, že tam jsem s přítelem, nebo kamarádem. Skončil jsem na zemi, nešlo se bránit, jenom jsem se kryl,“ popsal Marek portálu Blesk.cz na kurzu obrany proti homofobii.

Jedním z nejčastějších projevů netolerance je slovní útok. Ten zažil i Jiří (48). „Byly to nadávky typu zm*de, buzerante, hulibrku,“ zavzpomínal.

Jiří ale zachoval klid, na provokatéra se otočil a zeptal se ho: Bavíš se dobře? Každému, kdo se stane obětí slovních nadávek, radí, aby byl asertivní a útočníkovi hlavně nenadával sprostě. „Tím se za prvé jako gay komunita shazujeme a za druhé toho člověka dostáváme do hranice, kdy se cítí silnější, než jsme my. A to nechci, protože nejsem rambo, já bych ho nepřebil,“ tvrdí.

Chovat se asertivně, tedy sebevědomě a neagresivně, radí také sociální pracovnice Kateřina Baňacká ze společnosti In Iustitia. Ta pomáhá právě i obětem homofobních útoků. Nyní v rámci Prague Pride uspořádala workshop, kde radila, jak se zachovat.

Pokud už chci reagovat, vyplácí se asertivní jednání. Třeba útočníkovi říct: Počkejte, stůjte, stop. To ho vyvede z míry. Nebo zachovat klid a nebýt na něj sám agresivní, protože to by ho ještě více vyprovokovalo,“ radí.

Trestní zákoník homofobní útok nezná

Ke kolika homofobním útokům ročně v Česku dojde, nikdo přesně neví. Lidé se je totiž bojí hlásit. „A to z několika důvodů. Někdo žije v rámci homofobních útoků celý život, takže je bere jako přirozenou součást života. Někdo nedůvěřuje policii a soudům nebo má zkušenost, že předchozí případ se nevyřešil, takže už nemá motivaci někam jít,“ říká.

Klienti jejího sdružení se setkávají nejčastěji s verbálními útoky. Výjimkou ale není ani fyzické napadení, zastrašování a útoky na sociálních sítích.

Přímo homofobní útok naše trestní právo nezná. „V trestním zákoníku bohužel homofobní útok není, takže se posuzuje jako normální. Vyhodnotí se to jen jako přitěžující okolnost.  Když jde o jednorázové urážky, řeší se to jako přestupek proti občanskému soužití. Pachatel může dostat maximálně pokutu,“ dodává Kateřina Baňacká.