Gloriet bude hrát barvami duhy celý týden, tedy až do neděle, dokdy festival LGBT lidí (termín označující gaye, lesby, bisexuály a transgender osoby – pozn. red.) trvá.

„Proč to děláme? Protože LGBT práva jsou lidská práva. Každý má právo žít bez diskriminace. Jsem velice hrdý na to, že naše velvyslanectví podporuje Prague Pride už od počátku v roce 2011,“ prohlásil velvyslanec USA Andrew Schapiro při rozsvěcení.

Organizátoři festivalu upozorňují, že Petřín má symboliku. „Před revolucí vlála na Petříně americká vlajka a připomínala, že někde venku je svoboda. Nyní již tradičně svítí v kopci duha,“ radují se.

Samotný festival odstartoval letos velkolepě – koncertem na Střeleckém ostrově. Vystoupil zde zpěvák Jaro Smejkal, zpěvačka Aneta Langerová a vítězka Eurovize Conchita Wurst, které se přezdívá vousatá zpěvačka.

Vím, že na loňské Prague Pride bylo mnoho mých imitátorů, tak jsem velmi zvědavá, jestli je i dnes uvidím v publiku,“ řekla Conchita Wurst Blesk.cz ještě před koncertem. Diváci ji ale v tomto ohledu zřejmě zklamali, přišli oblečení normálně.

Conchita zazpívala tři písničky, jako závěrečnou zvolila Rise Like a Phoenix, se kterou vyhrála Eurovizi. Po konci vystoupení během pár minut ostrov opustila.

Janečková bojuje proti homofobii

Večerem na Střeleckém ostrově provázela kromě Lejly Abbasové i moderátorka Ester Janečková. Ta se LGBT tematice začala věnovat intenzivně poté, co její synovec Filip spáchal ve 14 letech sebevraždu kvůli homofobii.

Letošním tématem Prague Pride je šikana. Nevzniklo náhodou. Souvisí s naší poradnou S barvou ven,“ připomněla Janečková, že spolu se sestrou nedávno založily poradnu, která má lidem pomoci, aby se nebáli sdělit okolí svou homosexuální orientaci.

Pátý ročník Prague Pride bude největší v historii. Organizátoři přichystali 120 akcí, především přednášek. Navíc přijede přes 200 zahraničních hostů. Cílem festivalu je upozornit na práva LGBT komunity.

Nejvýraznější akcí bude jako už tradičně sobotní průvod, který půjde z Václavského náměstí na Letnou. Loni se ho zúčastnilo 20 tisíc lidí.