Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Klaus výrokem o deviantech Prague Pride pomohl. Ale uškodil mladým lidem, říká šéfka festivalu

Kvůli výrokům o deviantech si lidé dělali z Klause v průvodu Prague Pride legraci. Jeho figuríně nasadili i růžové brýle.
Kvůli výrokům o deviantech si lidé dělali z Klause v průvodu Prague Pride legraci. Jeho figuríně nasadili i růžové brýle.  (Autor: Blesk - Alexandr Malachovský)
Autor: mts, dv - 
27. července 2015
05:14

Označením LGBT lidí za devianty chtěl exprezident Václav Klaus festivalu Prague Pride uškodit. Nakonec mu ale svými výroky pomohl. Podle ředitelky akce Kateřiny Saparové díky Klausovi přijeli v roce 2011 na první ročník i lidé, kteří by se jinak nedostavili. Tehdejší hlava státu prý ale zároveň odradila řadu mladých gayů a leseb, aby řekli okolí pravdu o své orientaci.

Jako povyšování deviace na ctnost a nátlakovou akci homosexuálů označil festival Prague Pride tehdejší vicekancléř Petr Hájek. Václav Klaus se ho poté zastal.

Myslím, že pro Prague Pride jako akci to vlastně bylo přínosné. My jsme měli první ročník, vůbec jsme nevěděli, kolik lidí můžeme očekávat. Asi bychom byli rádi za dva tři tisíce lidí v průvodu. Přišlo jich deset tisíc. Přišli právě proto, jak se Václav Klaus vyjádřil,“ hodnotí s odstupem několika let ředitelka festivalu Kateřina Saparová.

V rozhovoru ve Studiu Blesk uvedla i konkrétní příklad. Jakmile její rodiče v televizi Klause slyšeli, zavolali jí, že dorazí. „Sebrali se a přijeli vlakem na otočku do Prahy, aby tam s námi byli. A takhle zareagovalo hodně lidí,“ říká.

Video Ředitelka Prague Pride: Proč jsme pozvali vousatou zpěvačku a jak nám pomohl Klaus - Blesk TV
Video se připravuje ...

Klaus ale podle ní udělal výrokem zásadní chybu. Uškodil tím řadě lidí, kteří teprve plánovali „jít s pravdou ven“. „Klaus v tu chvíli legitimizoval takové postoje, možnost říkat veřejně v médiích, že když je někdo gay, tak je deviant,“ zlobí se.

Podle ní to poškodilo především mladé gaye a lesby v menších městech a vesnicích. „Po tomto výroku měli přijít a říct: Já jsem deviant, jak říká prezident?“ ptá se.

Festival Prague Pride se letos koná od pondělí 10. do neděle 16. srpna. Průvod, který je vždy nejviditelnější akcí, projde městem v sobotu.

Cílem Prague Pride je zvýšit povědomí veřejnosti o gay, lesbické, bisexuální a transgender komunitě v Česku i přispívat k toleranci.

eliska963852 ( 27. července 2015 21:58 )

§ 352 1) Kdo skupině obyvatelů vyhrožuje usmrcením, ublížením na zdraví nebo způsobením škody velkého rozsahu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok. Získat adresu z anonymní diskuse je docela hračka. Tak laskavě drž hubu ty stará pí.čo.

zauber ( 27. července 2015 16:16 )

Běžte s těmu hnusnejma buzerantama do pr-dele!

rudyptak48 ( 27. července 2015 14:44 )

handgood ( 27. července 2015 14:30 )

Duhová emancipace Jsem odvážná bojovnice, peru se za práva žen. Nejsem žádná krasavice, nelíbím se mužům všem. Chtěla jsem se dobře vdát, mít muže dle svého gusta, žádný si mě nechce brát, protože jsem příliš tlustá. Co mám dělat, když mě žádný nechce? Nezbývá než bojovat, za nás ženské, přece. Emancipace mi pomohla, zvýšit moji hrdost. Proto jsem se nevdala, to všem mužům na zlost. Mám teď práci prospěšnou, i když to jde ztuha. Našla jsem tam milou svou, v hnutí zvaném Duha.

1pravda1 ( 27. července 2015 11:05 )

Klaus je náš nejhorší prezident, založením zločinecké organizace ODS dal průchod rozkrádání státu ve velkém a měli pod palcem policii i justici, to se kradlo!!!

Zobrazit celou diskusi