Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Konec levných hypoték? Víme, které banky ještě nezdražily

Banky zvyšují úrokové sazby hypoték.
Banky zvyšují úrokové sazby hypoték.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: Andrea Ulagová, Radka Růžičková - 
16. června 2015
18:34

Komerční banka se rozhodla zvýšit úrokové sazby hypoték. Po rekordním zlevňování tedy přichází nečekaný obrat, kterého se nejspíš chytí i další banky. Jiné se ale naopak rozhodly zdražení konkurence využít.

„Dlouhodobé úrokové sazby na mezibankovním trhu se za několik posledních týdnů zvýšily téměř o jeden procentní bod. Podstatně vyšší tržní sazby se proto odrazí i v mírném zvýšení konečné ceny pro spotřebitele,“ uvedl tiskový mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

Banka zároveň tvrdí, že zdražení bude zanedbatelné. „Měsíční splátka u průměrné hypotéky ve výši 1,7 mil. Kč se zvýší maximálně v řádu desetikorun,“ uklidňuje klienty Zúbek.

Úroky zvedá i Hypoteční banka. „Nejedná se o žádné dramatické změny, u tříletých fixací jsme zvýšili sazbu o 0,10 %,“ řekla Blesku mluvčí Marie Mocková. „Očekáváme, že nyní se výše sazeb spíše stabilizuje,“ dodala.

Zjistili jsme, kde seženete nižší úrokovou sazbu

Česká spořitelna žádná zdražení neplánuje. „Včera jsme představili akční nabídku, díky které mohou klienti až do 5. července získat hypotéku s unikátní garantovanou sazbou 1,99 % s fixací na 8 let,“ láká Klára Pačesová z České spořitelny. Podle ní je zdražování zdrojů na mezibankovním trhu ideální možnost, jak si výhodně zajistit velmi levnou sazbu na mnoho let dopředu.

Zvyšovat, ale ani snižovat úroky nehodlá Raiffeisenbank. „Nejlevnější sazbu nabízíme ve výši, kterou klient dostane při fixaci na 3 nebo 5 let,“ řekl Blesku mluvčí Tomáš Zavoral.

„My jsme naopak sazby od června snížili,“ vzkazuje klientům mluvčí mBank Pavel Vlček. „Nová hypotéka začíná na garantované sazbě 1,69 % při tříleté fixaci. Navíc naše sazby dáváme všem, kteří splní podmínky, a ne jenom pár šťastlivcům, kteří dostanou sazbu, jež svítí na reklamních letácích,“ zmínil.

rumovapalice ( 17. června 2015 07:41 )

fotr byl zedník a za komunistů si postavil barák jako fík a my v něm nýčko bydlíme, o hypotéce ale nic nežíkal

Zobrazit celou diskusi