Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velká bankovní loupež: Hackeři ukradli 24 miliard korun, loupili i v Česku!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz - ilustrace)
Autor: ČTK - 
16. února 2015
10:48

Gang počítačových hackerů od konce roku 2013 napadl stovku bank ve 30 zemích. Při organizovaných akcích ukradl už přes 24 miliard korun. Operoval i v České republice.

Ruská firma na svých webových stránkách uvedla, že zločinecké operace, které prý v dějinách internetové kriminality nemají obdoby, se podařilo odhalit ve spolupráci s mezinárodními policejními organizacemi Interpol a Europol. V týmu hackerů byli programátoři z Ruska, Ukrajiny, Číny a některých evropských zemí. "Vzhledem k tomu, že se jedná o probíhající vyšetřování, na němž se Kaspersky Lab s orgány činnými v trestním řízení podílí, není možné odhalit detailnější informace," uvedli zástupci české pobočky Kaspersky Lab.

Zločinci napadli stovku finančních institucí po celém světě, uvádí se ve zprávě ruské společnosti. Hackeři vyvinuli metody, jak díky phishingu, internetové metodě získávání citlivých údajů, či dlouhodobému sledování chování zaměstnanců získat přístup k vnitřnímu systému banky.

Poté dokázali získávat peníze například pomocí převodů na své účty nebo přeprogramováním bankomatů, z nichž pak vybírali hotovost. Podle všeho pracovali s menšími částkami tak, aby nevzbudili podezření. U každé z bank ukradli maximálně kolem deseti milionů dolarů.

„Hackeři nemuseli ani násilím pronikat do bankovních služeb. Dostávali se prostě do podnikové sítě bank a zkoumali, jak své podvody zamaskovat jako legální operace,“ vysvětlil postup zločinců ruský expert Sergej Golovanov.

Podle listu The Wall Street Journal zatím není jasné, kolik přesně bank hackeři napadli ani jaké konkrétní banky to byly. V seznamu firmy Kaspersky Lab je kromě Česka uvedeno například Německo, Polsko, Švýcarsko, USA, Rusko nebo Británie.

Zobrazit celou diskusi