Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kuchaři zuří: Konec tajemství katova šlehu!

Autor: Marcel Mihalik, zb, vlb - 
2. prosince 2014
05:00

Hvězda jídelních lístků katův šleh ztratí své tajemství. A u všech jídel bude povinně uvedeno, jaké alergeny obsahují. To jsou obrovské změny, které čekají restaurace a jídelny už od příští soboty.

Z nařízení EU se musí alergici snadno dozvědět, zda si neobjednají jídlo, které je může těžce poškodit a v krajním případě i zabít.

Restaurace a jídelny, a to i školní, budou proto muset u všech jídel uvádět, zda obsahují některý ze 14 hlavních alergenů.

„Pro lidi trpící potravinovou alergií jde jednoznačně o přínos. Alergeny těmto jedincům způsobují nepřiměřenou reakci imunitního systému, která může vést až k anafylaktickému šoku,“ říká ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (42, ČSSD).

Restaurace v klidu

Nařízení začne platit 13. prosince, ale pochází už z roku 2011, takže bylo dost času se připravit. I když někteří restauratéři to mají jen za další šikanu ze strany EU, většině to – jak vyplývá z ankety Blesku – problém nedělá.

Řeší jen, jakou formou strávníkům dají o alergenech vědět. „Restaurace měly určitě dost času se na toto nařízení připravit. Nikdo z provozovatelů restaurací se na nás neobracel,“ potvrdila Karolína Kottová ze zastoupení EU pro Česko.

S podobným klidem berou majitelé restaurací i další novinku. Jídla s tajemnými názvy jako třeba oblíbený katův šleh či třeba Tajemství šéfkuchaře budou muset jít s pravdou ven. Na jídelním lístku musí být uvedeno všechno, co tam kuchař vrazil.

Pokuty až později

Vzhledem k tomu, že se novému nařízení musí podřídit všichni – od nejluxusnějších restaurací až po stánky s párky v rohlíku – jde o největší změny v pohostinství od vstupu Česka do EU. Vzdorovat by totiž bylo drahé.

I když zpočátku budou kontroly mírnější. „Kontroly orgánů ochrany veřejného zdraví nemají v prvních měsících být primárně těmi, kdo pokutují podnikatele, ale těmi, kteří vysvětlí a případně upozorní na nedostatky a pomohou,“ slibuje ministr Němeček.

Ale nejde jen o pokuty od úřadů. Ve hře při nedodržení této povinnosti mohou být i žaloby od poškozených zákazníků, ale i od pojišťoven, které by platily jejich léčbu.

Restauratérka Jana Podaná: Sbohem, kaťáku!

Oblíbené jídlo katův šleh si v restauraci Lesní Zátiší u Plzně už od soboty neobjednáte. Přesto vám ho tady rádi uvaří. Ale pod jiným názvem.

Na jídelním lístku bude napsáno: vepřové nudličky z karé s čerstvou zeleninou a slaninou. Prozradit, z čeho konkrétně se jídlo s tajemným názvem skládá, tu ale nemají ani teď problém.

„Kromě masa je tam paprika, cuketa, cibule, česnek a chilli papričky,“ říká majitelka a kuchařka v jedné osobě Jana Podaná. Na povinnost nově uvádět u jídel také alergeny jsou tu připraveni.

Každý alergen bude mít na novém jídelním lístku číslo a to bude uvedeno u jídel. „Konkrétně u bývalého katova šlehu půjde o celer. Obsahuje ho omáčka, kterou se podlévá maso,“ říká Podaná.

Kde musí být informace o alergenech

✔ V provozovně viditelně umístěné nebo zapsané na tabuli s popisem jídla (fastfoody, lidové jídelny)

Na jídelním lístku:

✔ popisem u jednotlivých jídel

✔ označením číslem a přiloženým seznamem

✔ zřetelně zapsanou větou: „Informace o obsažených alergenech poskytne obsluha na vyžádání zákazníka.“

✔ u donášky jídel informací na webových stránkách nebo při zahájení telefonické objednávky a znovu při předání jídla musí mít poslíček u sebe informace písemně

Koho se nařízení týká:

✔ Výrobců potravin

✔ Restaurací

✔ Jídelen včetně školních

✔ Nemocnic a sociálních ústavů

✔ Prodejen a pekáren

14 alergenů podle EU 14 alergenů podle EU | Foto: Zbyněk Schnapka

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zelena.karkulka ( 2. prosince 2014 23:34 )

Viděla jsm to na Slovensku,přišlo mi to rozumné

vendulka1234 ( 2. prosince 2014 15:04 )

pro alenam, nemohu s vámi nic jiného než souhlasit, aspoň člověk bude vědět si obědnává a ty šlichty budou víc přehledné

vendulka1234 ( 2. prosince 2014 15:03 )

pro honzu 54 nemohu zopakovat to stejné co pro aranku, dosadte si jen mužský rod, zbytek kopíruju::podívejte jste sprostá jak dlaždic, vaše komenty tím pádem nemají žádnou váhu, jen si klidně dál vypisujte ty své sračkoidní komentáře, očividně nic lepší neumíte

vendulka1234 ( 2. prosince 2014 15:01 )

no ono je lepší psát k věci...právě pro ty co chápou, vaše obsáhlé komentáře jsou zbytečné, to důležité se ztrácí mezi tím vykecáváním kolem...zdržujete

vendulka1234 ( 2. prosince 2014 14:59 )

pro aranku: podívejte jste sprostá jak dlaždic, vaše komenty tím pádem nemají žádnou váhu, jen si klidně dál vypisujte ty své sračkoidní komentáře, očividně nic lepší neumíte, ale s tou ku... to už říkal prezident pokud se ho snažíte napodobovat , tak opakovaný vtip není vtipem, takže se nesnažte, trapko.

Zobrazit celou diskusi