Kuchaři zuří: Konec tajemství katova šlehu!
Hvězda jídelních lístků katův šleh ztratí své tajemství. A u všech jídel bude povinně uvedeno, jaké alergeny obsahují. To jsou obrovské změny, které čekají restaurace a jídelny už od příští soboty.
Z nařízení EU se musí alergici snadno dozvědět, zda si neobjednají jídlo, které je může těžce poškodit a v krajním případě i zabít.
Restaurace a jídelny, a to i školní, budou proto muset u všech jídel uvádět, zda obsahují některý ze 14 hlavních alergenů.
„Pro lidi trpící potravinovou alergií jde jednoznačně o přínos. Alergeny těmto jedincům způsobují nepřiměřenou reakci imunitního systému, která může vést až k anafylaktickému šoku,“ říká ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (42, ČSSD).
Restaurace v klidu
Nařízení začne platit 13. prosince, ale pochází už z roku 2011, takže bylo dost času se připravit. I když někteří restauratéři to mají jen za další šikanu ze strany EU, většině to – jak vyplývá z ankety Blesku – problém nedělá.
Řeší jen, jakou formou strávníkům dají o alergenech vědět. „Restaurace měly určitě dost času se na toto nařízení připravit. Nikdo z provozovatelů restaurací se na nás neobracel,“ potvrdila Karolína Kottová ze zastoupení EU pro Česko.
S podobným klidem berou majitelé restaurací i další novinku. Jídla s tajemnými názvy jako třeba oblíbený katův šleh či třeba Tajemství šéfkuchaře budou muset jít s pravdou ven. Na jídelním lístku musí být uvedeno všechno, co tam kuchař vrazil.
Pokuty až později
Vzhledem k tomu, že se novému nařízení musí podřídit všichni – od nejluxusnějších restaurací až po stánky s párky v rohlíku – jde o největší změny v pohostinství od vstupu Česka do EU. Vzdorovat by totiž bylo drahé.
I když zpočátku budou kontroly mírnější. „Kontroly orgánů ochrany veřejného zdraví nemají v prvních měsících být primárně těmi, kdo pokutují podnikatele, ale těmi, kteří vysvětlí a případně upozorní na nedostatky a pomohou,“ slibuje ministr Němeček.
Ale nejde jen o pokuty od úřadů. Ve hře při nedodržení této povinnosti mohou být i žaloby od poškozených zákazníků, ale i od pojišťoven, které by platily jejich léčbu.
Restauratérka Jana Podaná: Sbohem, kaťáku!
Oblíbené jídlo katův šleh si v restauraci Lesní Zátiší u Plzně už od soboty neobjednáte. Přesto vám ho tady rádi uvaří. Ale pod jiným názvem.
Na jídelním lístku bude napsáno: vepřové nudličky z karé s čerstvou zeleninou a slaninou. Prozradit, z čeho konkrétně se jídlo s tajemným názvem skládá, tu ale nemají ani teď problém.
„Kromě masa je tam paprika, cuketa, cibule, česnek a chilli papričky,“ říká majitelka a kuchařka v jedné osobě Jana Podaná. Na povinnost nově uvádět u jídel také alergeny jsou tu připraveni.
Každý alergen bude mít na novém jídelním lístku číslo a to bude uvedeno u jídel. „Konkrétně u bývalého katova šlehu půjde o celer. Obsahuje ho omáčka, kterou se podlévá maso,“ říká Podaná.
Kde musí být informace o alergenech
✔ V provozovně viditelně umístěné nebo zapsané na tabuli s popisem jídla (fastfoody, lidové jídelny)
Na jídelním lístku:
✔ popisem u jednotlivých jídel
✔ označením číslem a přiloženým seznamem
✔ zřetelně zapsanou větou: „Informace o obsažených alergenech poskytne obsluha na vyžádání zákazníka.“
✔ u donášky jídel informací na webových stránkách nebo při zahájení telefonické objednávky a znovu při předání jídla musí mít poslíček u sebe informace písemně
Koho se nařízení týká:
✔ Výrobců potravin
✔ Restaurací
✔ Jídelen včetně školních
✔ Nemocnic a sociálních ústavů
✔ Prodejen a pekáren
Viděla jsm to na Slovensku,přišlo mi to rozumné