Alergeny v jídle: Pomohl i Švejk!

Autor: Marta Prokešová, Zpravodajové Blesku - 
20. prosince 2014
12:16

Europoslanci by se tu asi osypali! Měli by alergickou reakci na to, jak některé české hospody naložily s jejich nařízením. Lidé se musí dozvědět, zda jídla obsahují jeden ze 14 hlavních alergenů…

Blesk zjišťoval, jak se s touto pro mnohé obtěžující povinností restaurace vypořádaly.

Některé – byla to hlavně čínská bistra – neměly o novince platné od soboty ani tušení. Našly se i takové, které stále váhají, i když nařízení Evropské unie bylo schváleno už před třemi roky.

A některé to vyřešily typicky česky – švejkováním. Zkrátka napsaly do lístků, že všechna jídla obsahují všechny alergeny! A je pokoj!

Blesk Víte, že? Alergen je látka, která je schopna u vnímavých jedinců vyvolat bouřlivou obrannou reakci organismu.

Nebezpečné alergeny

  • Obiloviny s lepkem
  • Korýši
  • Vejce
  • Ryby
  • Arašídy
  • Sója
  • Mléko
  • Mandle a ořechy
  • Celer
  • Hořčice
  • Sezamové semínko
  • Oxid siřičitý
  • Vlčí bob (lupina)
  • Měkkýši

Co dál platí:

- Velikost písma na obalech potravin musí být minimálně 1,2 milimetru

- Písmo musí být v dostatečném kontrastu k pozadí

- Alergeny musí být graficky zvýrazněny

- Potraviny, kterých se to týká, musí mít označeny »se sladidly«, »baleno v ochranné atmosféře« či »opakovaně zmraženo«

- Etikety s těmito informacemi musí být umístěny v hlavním zorném poli výrobku (přední strana)

- Alergeny musí být uvedeny i u nebalených potravin jako jsou např. pekárenské výrobky

VENTURA PUB KARLOVY VARY: Řeší to čísly

Restaurace má na zadní straně jídelního lístku vypsané všechny alergeny a má je očíslovány. U jídla jsou poté uvedeny symboly A1-A14, které znamenají, o jaký alergen se (dle tabulky na zadní straně) jedná.

Co na to hosté:

Kateřina Korčíková (37), na mateřskéKateřina Korčíková (37), na mateřské | Foto: Martin Hurda a zpravodajové Blesku

Kateřina Korčíková (37), na mateřské

„Já sama nejsem alergik, takže mě ani nenapadlo se o to zajímat. Určitě je to užitečné, ale na druhou stranu si myslím, že to provozovnám jen přidělává práci.“

Jana Kordová (24), konzultantkaJana Kordová (24), konzultantka | Foto: Martin Hurda a zpravodajové Blesku

Jana Kordová (24), konzultantka

„Kdybyste mi o tom neřekli, tak to ani nevím. Nejsem alergická na potraviny a ti, kteří jsou, tak si dávají myslím pozor i bez upozornění v jídelníčcích.“

TAM TAM ZLÍN: Na vyžádání a obsáhle

Přímo na jídelníčku restaurace Tam tam v centru města zákazník najde upozornění, že si může vyžádat seznam alergenů. Číšník ho ochotně přinesl.

Kromě seznamu základních alergenů složka obsahovala šest dalších listů s rozpisem a označením u jednotlivých jídel.

„Zatím to po nás nikdo nechtěl. Lidé o tom ani neví. Alergici se ale už dřív vždycky ptali,“ konstatoval číšník.

Co na to hosté:

Jaromír Kovařík (27), projektový manažerJaromír Kovařík (27), projektový manažer | Foto: Martin Hurda a zpravodajové Blesku

Jaromír Kovařík (27), projektový manažer

„Všiml jsem si toho hned. Já tomu nepřikládám žádný vliv, protože se mě to netýká. Nevím, kolik lidí to využije, ale je pravda, že alergií stále přibývá.“

RESTAURANT VLTAVÍN PRAHA-HOLEŠOVICE: Čekají
na informace

Informace o alergenech tu Blesk hledal marně. „Víme, že se to má uvádět, teď to uvedené nemáme, ale budeme muset. Jen teď čekám od výrobců a dodavatelů na veškeré informace. Kolikrát na etiketách neuvádějí nic,“ vysvětluje to šéfkuchař a provozovatel Pavel Mišjak.

Podle něj do restaurace chodí množství lidí, mezi nimiž jsou tak 4 alergici za týden, s nimiž se vždycky domluvil.

Co na to hosté:

Lenka Matušíková (25), studentkaLenka Matušíková (25), studentka | Foto: Martin Hurda a zpravodajové Blesku

Lenka Matušíková (25), studentka

„Je to užitečné. Pocházím ze Slovenska a tam je to stejné. Očíslované a vysvětlivky, co které číslo znamená.“

AVION 58 PRAHA 7: Všechny alergeny jsou všude!

Situaci tu vyřešili šalamounsky. Alergeny mohou být ve všem a všechny! Na zadní straně lístku je 14 alergenů vyjmenovaných a u jídel v závorce stojí jen poměrně nesrozumitelná šifra »1 – 14«.

„Máme uvedeno u všech jídel rozmezí alergenů 1 až 14. Vyjmenované alergeny máme na každém jídelním lístku. Všechna naše jídla obsahují alergeny. Návštěvníci se i ptají, co 1 až 14 znamená, takže vysvětlujeme. Ale dost lidí o tom také ví,“ sdělila Blesku servírka Lenka Štětková.

Co na to hosté:

František Kozák (45)František Kozák (45) | Foto: Martin Hurda a zpravodajové Blesku

František Kozák (45)

„Je to úplná pí*ovina. Je to nesmysl a nezajímá nás to. My jsme fakt proti tomu. Proč to teda není třeba na pivě nebo tady na stole na soli?“

ČÍNSKÉ BISTRO, U HŘEBČINCE PÍSEK: Neslyšeli, neviděli…

O tom, že by měli mít u nabízených jídel upozornění na seznam alergenů, neměli provozovatelé čínského bistra v ulici U Hřebčince na píseckém Budějovickém Předměstí ani potuchy.

„Ne. My o tom nic nevíme, ani v televizi jsme to neviděli. My to uděláme,“ reagovala na upozornění Blesku obsluha.

Co na to hosté:

Manželé Anna (60) a Petr (66) Vojtovi, důchodciManželé Anna (60) a Petr (66) Vojtovi, důchodci | Foto: Martin Hurda a zpravodajové Blesku

Manželé Anna (60) a Petr (66) Vojtovi, důchodci

„Vůbec o tom nevím, že by měli mít v restauracích seznam alergenů v nabízených jídlech. Do restaurací jdeme párkrát za rok. Když má člověk hlad, asi takové věci neřeší.“

„Já o tom slyšel, ale nemyslím, že je to úplně důležitá informace.“

alenam ( 20. prosince 2014 19:05 )

co-teda ( 20. prosince 2014 18:06 )

Většina slušných lidí je alergická na blbost. To je na většinu blábolů z Bruselu, kde se vymýšlí ***iny. Co tam sedí a jak se prosazují si můžeme odvodit z našich europoslanců. Ti z jiných zemí jsou stejného ražení, jen mluví lépe anglicky.

alenam ( 20. prosince 2014 17:49 )

....že může obsahovat stopové množství, bývá uvedeno....a jde o to, že v jedný fabrice se balí a třeba i k balení připravuje jak mletá skořice, tak sušený celer a další, tudíž mikročástice se poletem mohou šířit vzduchem a ve stopovém množství, se dostat do jiného balení. Uváděno to musí být právě kvůli alergikům, přes to že se jedná o tak mizivé množství, že by na ně mohl negativně zareagovat pouze hodně silný alergik.

jana999 ( 20. prosince 2014 14:40 )

spíš bych uvítala, aby to co je na obalu, taky bylo uvnitř, tudle jsem kupovala skořici a v obsahu bylo uvedeno může obsahovat celer a já neví kolik jiných věcí, zajímalo by mne jak se dostane do skořice celer, z toho obsahu na pytlíku mám pocit, že někde zametli podlahu, dali to do sáčku a samy nevědí co tam je.

zlymikes ( 20. prosince 2014 13:18 )

Třeba kolik je strojně odděleného kuřecího masa v onom párku. Pouze ústní informace není závazná. Tohle platí od soboty 13.12.2014 u pultu v marketu,v malém krámku nebo u stánku s párkem v rohlíku. Všude. A stejně i v restauraci. Skoro všichni ale máme určitou spotřebitelskou gramotnost. Proto se pravděpodobně nebudeme ptát,co obsahuje guláš s knedlíkem či řízek s bramborem,budeme vědět,že ve svíčkové je smetana a v Kun-pao jsou buráky. Ale na požádání musíme dostat i v tomto případě správnou informaci. U nabídky jídel typu „ Risotto pollo e pesto“ či „Steak Top Blave“ to bude zcela samozřejmé. A co jsou ony „alergeny“ ? Každý může být alergický na něco jiného a každý,kdo je na něco alergický ví ,co mu nedělá dobře. EU vyjmenovala 14 nejčastější alergenů. To ale není dogma. Může to být v seznamu uvedený krab, mléko, ořechy, hlemýžď, chobotnice, mouka a další,ale pro někoho i to,co v tomto seznamu není. Třeba obyčejné kysané zelí . Ale nyní se to dozví. Rozhodující tedy je,že od soboty 13.prosince 2014 vždy víme - můžeme vědět - co si kupujeme. Záleží jen na nás. říká osobní poradna SOS Špk

Zobrazit celou diskusi
Další videa
Články odjinud