Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

(Ne)svoboda podnikání: Nechtěl děti v restauraci, o podnik přišel!

Autor: Jan Doležal, lmk - 
15. listopadu 2014
21:30

Je naštvaný, zhnusený a chce odejít z Česka. Hoteliér Michal Janků končí s podnikáním kvůli pokutě 10 000 korun. Dostal ji za to, že do své restaurace zakázal vstup dětem. Prý rušily ostatní hosty.

Klientelu mladoboleslavského hotelu Bat (dříve U Netopýra, pozn. red.) tvořili převážně zaměstnanci, manažeři a zahraniční hosté místních firem. „Ráno odjeli, vrátili se na oběd, nebo třeba v devět večer a ještě měli v restauraci jednání a schůzky, tak tady chtěli mít klid. Rušily je ale vřískající děti, servírky věčně zakopávaly o hračky na zemi a hádky s maminkami nebraly konce,“ popisoval Blesku MichalJanků.

Manažeři z hotelu kvapem prchali. „Musel jsem začít propouštět zaměstnance. To, že mámy s dětmi seděly třeba tři hodiny u zmrzliny, mě jako podnikatele fakt nespasilo,“ vysvětloval hoteliér. Na dveře restaurace proto vyvěsil cedulku s tím, že zakazuje vstup dětem do 6 let.

Následovala pokuta od České obchodní inspekce a hoteliér se začal soudit. Městský soud v Praze pokutu zrušil, avšak Nejvyšší správní soud v Brně ji před pár dny potvrdil. „Úřady mi zničily život. Hotel prodávám, zrušil jsem i svou stavební firmu a s podnikáním v Česku končím,“ zoufá si hoteliér.

Soud: Nápis je diskriminace

Soudní spory trvaly dlouhých 6 let a Nejvyšší správní soud má nyní jasno. Milan Janků porušil zákon o ochraně spotřebitele. „Obecný zákaz vstupu dětí do provozovny restaurace, který není založen na objektivních a rozumných důvodech, představuje diskriminaci. Za ospravedlnitelný důvod pro zákaz vstupu dětí nelze považovat ani zaměření na určitý druh klientely,“ rozhodl soud. Restaurace by měly podle něj vykázat jen ty děti, které skutečně zlobí, a už při vstupu do podniku je jasné, že nevydrží v klidu.

Video Restauratér dostal pokutu za diskriminaci - nechtěl totiž v restauraci děti - Daniel Černovský
Video se připravuje ...

Jan Černý, advokát: Doplatil na nevhodné formulace

„Zakopaný pes je podle mě ve formulacích, které byly na ceduli použity. Text na vstupních dveřích tak, jak je napsaný, nelze považovat jinak než za diskriminační. Snahu pana podnikatele směrovat styl restaurace a přizpůsobit ji své většinové klientele sice lze pochopit, ale rozhodně to nelze řešit zákazem vstupu určité skupiny lidí.“

honza1965 ( 16. listopadu 2014 19:59 )

Takže jsi skutečně idiotka bez kapky sebereflexe, nic překvapivého, spíš očekávané.....

ninunka ( 16. listopadu 2014 19:52 )

honzíku, ty jsi mně opravdu rozesmál PS: pokud je ta číslovka za tvý nickem rok tvého narození, pak se tvé hysterii nedivím- mužská menopauza je prý hrozná Ale testosteron, který vážně potřebuješ, si můžeš koupit v tabletách či injekcích Tak přeji úspěšný nákup a klid v duši ve dnech dalších

honza1965 ( 16. listopadu 2014 19:25 )

Čím víc se snažíš, tím víc jsi směšná. Trváš na nesmyslech mimo realitu běžného života a považuješ za hysterii věcné připomínky založené na skutečných znalostech a praxi každodenního dění. Žádnýho právníka nemáš, k čemu taky? ty tak maximálně štrykuješ fusekle na živnosťák. Mít ty dobrýho právníka, už by tě z těch tvých bludů dávno vyved. Dobrej právník, kterýho si člověk platí aby mu skutečně k něčemu byl, bere ty tvoje nálezy ÚS právě jako ten odrazovej můstek směrem ke skutečnýmu řešení nebo člověku rovnou řekne, na tohle se vykašli, sice teoreticky je to možný ale v praxi nepoužitelný, dej se jinou cestou. Ten tvůj fiktivní právník by si v realitě nevydělal ani na slanou vodu a ty? jak jsem si v tom cos vedla s alumanem za řeči přečet, si to fakt podělala a odepsala ses. Jo ty, ne on. Jenom si dokázala, že tu planě kecáš, že žádné nálezy ÚS neznáš, že nejseš schopná dát jedinej odkaz a že se tu jenom čepejříš jak slepice pyšná na to, že se jí náhodou povedlo vylézt na větev díky čemu se cejtí jak královna a v důsledku tý mejlky kdáká blbosti, co ovšem považuje za perly moudrosti. Upřímně řečeno, už jses tu s tím tvým slepičím planým kdákáním zesměšnila dost a to sem k tobě ještě slušnej. Tak ve vlastním zájmu, pokud máš aspoň kapku sebereflxe, s tím už přestaň, ať tu nejsi za úplnou idiotku.

ninunka ( 16. listopadu 2014 18:51 )

opr. paní Štěstěna

ninunka ( 16. listopadu 2014 18:50 )

Zde je zajímavý vzorek mužů- žena, která si trvám na svém, protože dle zákona pravdu má- je zde napadána rádoby podnikateli a chytrolínky. Hoši, já na krku nikomu nevisím, starám se sama o sebe i svůj byznys, a právě proto vím, jak je dobrý právník potřeba. Takže Honzíku, ty udělej zase hačí, myslím si, že jsem dál než ty- profesně i lidsky. Aluman, ty se také zklidni- tu šanci jsi propásl ty, ne já hochu. Kdyby jsi nebyl útočivý trouba, ale myslící podnikatel co vědět chce, nemusel by žádat nějakou holku na netu, aby mu poslala odkaz z ÚS ČR- to by si sebevědomý týpek prostě našel sám. PS: kluci, moudrost sluší mužům především, napadání a lehká hysterie patřila ženám- hm- takže nevím, jakého jste vy dva mudrcové pohlaví A právníky si opravdu najděte dobré, protože paní Šěstěna nemá čas na každého- kapitalismus je o připravených- ne překvapených.

Zobrazit celou diskusi