Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Češi mají prý levnější potraviny než sousedi, Blesk.cz to jel ověřit: Jezdit do Německa na nákupy se vyplatí!

Autor: Zbyněk Schnapka - 
29. září 2014
05:01

Češi mají jedny z nejlevnějších potravin z celé EU. Tvrdí to Svaz obchodu a cestovního ruchu s tím, že i v Německu je dráž. Proč tam ale tedy Češi nakupují? Blesk.cz to jel zjistit.

Svaz obchodu a cestovního ruchu uvedl, že Češi mají 6. nejlevnější potraviny z celé EU. Levněji je jen v Maďarsku, Litvě, Rumunsku, Bulharsku a Polsku. Jenže to není tak úplně pravda. Blesk zajel do Německa na nákup a nestačil se divit. Srovnal ceny potravin v hypermarketech jedné značky v Plzni a v německém Schwandorfu, kam je to po dálnici D5 z Plzně 120 km.

Kvůli objektivitě Blesk vybral výrobky ze širokého spektra potravinářského zboží. Šlo o sýry, mléčné výrobky, pečivo, uzeniny a nápoje. Většina zboží byla v Německu levnější než u nás. Největší rozdíl z výrobků denní spotřeby byl u másla. Zatímco to německé stojí 23,80 Kč, kostka českého másla vyjde na 45,90 Kč. To je dvakrát tolik.

Když jsou české potraviny levnější, rozdíl oproti německým není tolik výrazný, jde o korunové položky. Třeba 1 kg chleba vychází v Česku levněji o 1,10 Kč a čerstvé mléko o 0,30 Kč.

„Chtěla jsem si koupit kakao. Půlkilový sáček vycházel přes dvě eura. Nechtěla jsem už utrácet eura a řekla jsem si, že za tu cenu ho dostanu i u nás.To sice ano, jenže jak jsem zjistila, jen poloviční množství. A takhle je to skoro se vším,“ říká Martina Novotná (39).

„Já jezdím do Německa často služebně a pokaždé tam také nakoupím. To víte, snažím se šetřit,“ říká řidič Michal Šimána (45) s tím, že jen doufá, že až si tohle přečte guvernér ČNB Miroslav Singer, nebude euro za 30 Kč.

Ušetřit se dá ještě víc!

Zkušení Češi za běžné ceny (uvedené v tabulce) v Německu většinou nenakupují. Předem si na internetu zjistí akce v obchodech a podle toho plní košíky. Potraviny tak v akci pořídí se slevou 25 až 40 procent. To už se pak rozhodně vyplatí.

Blesk: Jak to, pánové,počítáte? Nám to vyšlo jinak. Červeně označené položky jsou u nás dražší! Blesk: Jak to, pánové,počítáte? Nám to vyšlo jinak. Červeně označené položky jsou u nás dražší! | Blesk

 

prycsnima ( 7. května 2016 10:00 )

 Pro koho je levněji? ! Prodavačka v německu má 2.400.-€ hrubý plat. A v ČR ? A co si z platu koupí? Levno je možná při srovnání cen v ČR pro němce. Kolik kilo zřeba chleba si z platu koupí němec a kolik čech?

zelena.karkulka ( 29. září 2014 22:03 )

Hlavně se to nedá žrát-zelenina z Tesca apod,v Rakousku úpně jiná chuť a kvalita

oooo. ( 29. září 2014 11:35 )

pudy jsem kdysi ukojoval jinak Problém je , že lidi vždy naletí na ten samej špek, politici byli vždy sebranka.

oooo. ( 29. září 2014 11:29 )

to je dobře, aspoň to

oooo. ( 29. září 2014 11:28 )

ti říkám, že ho mám jen v merku, já za svým jezdil. Ten Suchý je zřejmě jak vidno jen překupník, proto to má tak drahé, pak už jen raději Makro, ale tam ty ečka máš s jistotou, pokud nejde o čerstvé maso.Dobrý řezník se musí vyzkoušet stejně jako boty.

Zobrazit celou diskusi