Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

České děti jsou stále línější a línější! Naše ratolesti doma kynou

Autor: Vladimír Barák - 
10. října 2014
05:02

Špatná strava a nedostatek pohybu. Rodiče ani školy neumějí dohlédnout na životosprávu dětí. A má to důsledky. Čeští školáci se za poslední roky prudce zhoršili v tělesné výchově.

Český olympijský výbor srovnal výkony žáků v letech 1997 až 2007 s rokem 2014. A výsledek? Jako ze zlého snu. Prakticky neexistuje sledovaná sportovní disciplína Olympijského víceboje, ve které se děti nezhoršily. Přitom už před třemi roky dostala veřejnost i školy varování. Česká školní inspekce ve své výroční zprávě informovala, že: „v aktivitách pro rozvoj pohybových dovedností panuje na školách naprosto rizikový stav.“ Ke zlepšení ale podle statistiky nedošlo. Právě naopak.

Tabulka srovnání výkonů žáků v letech 1997 – 2007 a 2014 v některých disciplínách Tabulka srovnání výkonů žáků v letech 1997 – 2007 a 2014 v některých disciplínách | Profimedia.cz

Proč? Tělocvik ve školách není veden špatně. Jen je ho málo. „Z jedné nebo dvou hodin týdně tělesné výchovy nemůžeme očekávat významné zlepšení fyzické zdatnosti dětí. Spíše jde o to, aby si vytvořily pozitivní vztah k pohybu a následně sportovní aktivity samy vyhledávaly ve svém volném čase,“ řekl Blesku Lukáš Cipryan z Pedagogické fakulty Ostravské univerzity.

Po škole pak mají hlavní slovo rodiče. Těm se ale motivovat děti ke sportu nedaří. Raději než sportu holdují jiným aktivitám. „Celospolečenská situace je taková, že děti už si nehrají běžně venku za domem na hřišti, ale raději doma s elektronikou. Více je baví mobily, tablety a počítače,“ doplňuje Cipryan. I to se podle něj projevuje do tak špatného výsledku statistik.

Tabulka srovnání výkonů žáků v letech 1997 – 2007 a 2014 v některých disciplínách Tabulka srovnání výkonů žáků v letech 1997 – 2007 a 2014 v některých disciplínách | Profimedia.cz

Marcel Chládek: Bude třetí hodina tělocviku

Co říkáte na katastrofální výsledky srovnání výkonu dětí v tělesné výchově z let 1997 až 2014?

„Dlouhodobě říkám, že dnešní děti jsou na tom pohybově hůř než jejich vrstevníci před několika lety. Tento výsledek je ale pro mě šokující.“

Coby ministr jste navštívil řadu škol. Jaký máte názor na hodiny tělocviku?

„Na těchto hodinách jsem si všiml, že se děti výrazně pohybově zhoršily. Dnes jim dělá problém i kotoul nebo chytit míč, což dříve nebývalo."

Pracuje ministerstvo na zlepšení současného stavu? Co plánujete?

„Hned po svém nástupu jsem inicioval možnost úpravy školního stravování a zákaz prodeje nezdravých potravin ve školních bufetech a automatech. Brzy také začneme s pilotním projektem třetí hodiny tělocviku. Ve spolupráci se sportovními kluby a asociacemi vznikly projekty, jako Sportovní liga základních škol o Pohár ministra školství nebo Den otevřených sportovišť.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zelena.karkulka ( 10. října 2014 22:09 )

Chce to začít vařit,myslím jako fakt vařit,ne ohřívat v mikrovlnce zmrazky a žádné fastfoody-prázdné kalorie

sebestaamachova ( 10. října 2014 13:39 )

Hřiště jsou vybavena lépe než kdy byla, ale všimla jsem si, že děti spíše jen postávají, dohadují se a hodně křičí Neznají asi žádné pohybové hry, které jsou asi pro ně směšné. /například Spadla lžička do kafíčka/

sadia ( 10. října 2014 13:36 )

Tak co vím já, ze svého blízkého okolí,tak to jsou téměř každý den těstoviny se sýrovou omáčkou nebo s kečupem a za odměnu "Mekáč". K tomu hodiny u počítače a dílo zkázy je dokonáno.

blooroses ( 10. října 2014 13:22 )

Samozřejmě, je to tak. Je to především o životním stylu který děti kopírují od rodičů a chtít po někom aby suploval rodičovskou výchovu a příklad, je dost na hlavu. Škola a ostatní vnější vlivy můžou správnou výchovu a správný životní styl doplňovat a podporovat ale nemohou změnit v opak špatnou výchovu a z rodiny vžitý špatný životní styl.

blooroses ( 10. října 2014 13:15 )

Já tomu spíš říkám okopírované jednání na přilákání zákazníků, co by si jinak na tu hospodskou zahrádku sednout nešli, jelikož nebýt toho hřišťátka, tak by se tam jejich děti nudily a zlobily by. Dost toho nacestuji a tak vím, že taková hřišťátka jsou už léta u spousty hospodských zahrádek po celé zemi.

Zobrazit celou diskusi