Podle průzkumů je každý druhý Čech ohrožen nadváhou či obezitou a v nedávném celosvětovém průzkumu obezity jsme skončili na alarmujícím devátém místě! Není se tedy čemu divit, že čeští rodiče jsou často sportováním dětí téměř až posedlí. I když by mělo být sportování hlavně pro radost a odpočinek dětí, trenéři i rodiče od nich často vyžadují maximální výkony, a dětem tak sportování často znechutí.

„Současná doba je bohužel typická dvěma základními chybnými směry v pohybu u dětí: specializací a tlakem na výkon. Obojí nutí dítě již od raného věku příliš přemýšlet nad svými sportovními výkony, úspěchy či neúspěchy. Vytrácí se samotná radost z pohybu a až příliš brzy pak může dojít k vyhoření, kdy dítě prostě přestane sport nebo i pohyb samotný bavit,“ varuje Kristýna Přibylová z centra Monkey´s Gym, které se zaměřuje na cvičení s dětmi dle jejich psychomotorického vývoje.

Děti v programu Česko se hýbe cvičí vyškolení instruktoři.
Autor: Monkey´s Gym

Může jít o zdraví

Specifický pohyb bez dalších kompenzačních aktivit u dětí může v extrémních případech podle odborníků vést k poškození pohybového aparátu. „Děti nejsou na jednostrannou zátěž připraveny, jejich svalový i kosterní systém jsou stále ve vývoji. Dlouhodobé intenzivní přetěžování tak u nich v budoucnu může vyvolat zcela zbytečné zdravotní obtíže,“ varuje Jana Boučková z projektu Děti na startu. Původní myšlenka přirozeného a zdravého sportování, které přispěje ke zdravému vývoji, je rychle ta tam…

Nechte je dělat kotrmelce!

Nezávislá iniciativa Česko se hýbe, kterou zaštiťuje Český svaz aerobiku a fitness FISAF.cz, tak přichází s projektem Děti na startu, jehož cílem je podpořit právě všeobecnou pohybovou přípravu dětí. „Především je ale chceme naučit základy ovládání vlastního těla, jak správně běhat, udělat kotrmelec, skákat, padat, nebo se nebát míče,“ vyjmenovává Jitka Literová z Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz dovednosti, které dnešním dětem nejvíce chybí.

Právě všeobecná sportovní průprava děti nejlépe připraví na pozdější zvládání specializovaných sportovních disciplín a sport je přitom nepřestane bavit, jak se dnes často děje. „Je prokázáno, že každý konkrétní pohyb musíme opakovat zhruba dva tisíce krát, aby se stal automatickým a nemuseli jsme na jeho provádění myslet,“ dodává Přibylová. Nechat děti jen tak užívat si pohybu by podle odborníků bylo optimální minimálně do deseti let věku dítěte.

5 zásad správného cvičení dětí:

1. Vyváženost pohybových aktivit.

2. Nepřetěžování vybraných svalových skupin.

3. Respekt k rozdílnému tempu růstu a dovednostem dětí.

4. Postupné učení a zdokonalovaní v pohybových aktivitách.

5. Hravost: Cvičení by mělo děti především bavit!