Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zlaté padáky pro exmanažery Českých drah: Plat zvyšovali sami sobě!

Petr Žaluda a Pavel Švagr si přišli díky zvýšení platů na miliony navíc.
Petr Žaluda a Pavel Švagr si přišli díky zvýšení platů na miliony navíc.  (Autor: Koláž Blesku)
Autor: Vladimír Barák - 
27. listopadu 2013
20:15

Nejenže si odnesli zlaté padáky v celkové hodnotě padesáti milionů korun, ale navíc sami hlasovali pro to, aby se jim jen krátce před odvoláním zvýšily o statisíce platy. Drzost bývalých manažerů Českých drah snad nezná mezí.

Letos v únoru nařídilo tehdejší představenstvo zvýšit platy topmanažerům ČD. Z nich se jen o pár měsíců později vypočítávaly jejich zlaté padáky. Například tehdejší generální ředitel Petr Žaluda si na mzdě měsíčně přišel na dalších 165 800 korun, jeho personální náměstek Pavel Švagr na 108 791 korun. Výše jejich zlatých padáků se tím zvýšila řádově o miliony.

Podle TV Prima byli tři členové představenstva zároveň osobami, jimž se měl plat zvýšit. Tito lidé tak prakticky zvyšovali plat sami sobě. Současnému vedení ČD se to nelíbí. „Je to nestandardní a budeme to muset prověřit. Požádáme o externí posudek,“ informoval mluvčí ČD Radek Joklík.

Ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák, který se v minulosti neúspěšně pokusil výplatu zlatých padáků zastavit, nyní na základě nových informací údajně zvažuje i trestní oznámení.

akko ( 28. listopadu 2013 04:45 )

Nema cenu se rozcilovat....takove nechutnosti se budou dit porad,dokud se konecne nenajde "poctivy cech",ktery da republiku do poradku...takovy clovek ale u nas bohuzel nezije...Kazdy blbecek,ktery se dostane na vedouci funkci se bude snazit vyuzit vsecho k svemu prospechu...A NIKDY SE MU NIC NESTANE,maximalne bude muset funkci opustit...ale s poradnym odlucnym a rajskym duchodem...jen tak dal...

cityjail ( 27. listopadu 2013 23:57 )

A pak že gayové jsou skromní "A mrskati je budeš železnými metlami" sakra kde jsem to četl...krachující státní moloch a k*u*r*v*y si zvyšujou platy beztrestně do závratných výšin-kde je příčina? Jednoduché...kde jsou v managementu osoby které spolu píchají,tam je možné všecko. Kdy už s tím někdo něco udělá? NIKDO A NIKDY!! U nás se krást totiž může

moiaza ( 27. listopadu 2013 23:42 )

A tak se pod vládním dohledem zcela beztrestně tuneluje stát. Však daňový poplatník to těmto pánům rád zaplatí.

smrk ( 27. listopadu 2013 22:41 )

Kluci sobě

karel000 ( 27. listopadu 2013 22:29 )

To je ale blbej článek - kdo zná obchodní zákoník ví že je to lež co se tady píše. veškeré odměńování musí schválit dozorčí rada.Představenstvo si sobě nemůže schválit nic, takže někdo si objednal účelovou reportáž. prostě Blesk a jeho senzace jsou zase bulvárně na vodě.

Zobrazit celou diskusi