Film Argo získal cenu jak pro nejlepší filmové drama, tak i ocenění za režii - to si odnesl známý herec a úspěšný režisér Ben Affleck. Označil to za "výjimečný životní zážitek".

V kategorii pro nejlepší filmovou komedii či muzikál uspěli Bídníci. Naopak propadl favorizovaný historický snímek Lincoln, jenž ze sedmi nominací proměnil jenom jednu a za nejlepší herecký výkon v hlavní roli ve filmovém dramatu si ji odnesl Daniel Day-Lewis.

V hereckých kategoriích kromě Day-Lewise bodovala ještě Jessica Chastain, která za ztvárnění agentky CIA ve filmu Zero Dark Thirty (Půl hodiny po půlnoci) o honu na teroristu Usámu bin Ládina získala ocenění pro nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli ve filmovém dramatu.

Spielbergova Lincolna podpořil Bill Clinton

Lincoln je přitom s 12 nominacemi i favoritem letošních Oscarů. Nepomohla mu ani překvapivá podpora bývalého prezidenta Billa Clintona, který snímek během ceremoniálu představil. Podle ohlasů amerických filmových kritiků tím však filmu režiséra Stevena Spielberga vydláždil cestu k Oscaru pro nejlepší film.

V televizních kategoriích uspěl v dramatické kategorii špionážní seriál Homeland, nejlepším komediálním seriálem se pak stala série o mladých Newyorčankách nazvaný Girls, která se považuje za "odvázanější" a sprostší obdobu Sexu ve městě.

Nejlepším zahraničním filmem se stala favorizovaná Láska rakouského režiséra Michaela Hanekeho. Cenu mu předal krajan, hvězda akčních filmů a bývalý politik Arnold Schwarzenegger. "Nikdy by mne nenapadlo, že dostanu v Hollywoodu cenu od Rakušana," podotkl Haneke.

Dorazili Clooney, DiCaprio i vyzývavá Salma Hayek

Zlaté glóby však rozdělují v Hollywoodu hlavně zahraniční novináři. Letos to bylo již po sedmdesáté. Považují se za druhé nejdůležitější filmové ceny po Oscarech a za důležitý ukazatel oscarových favoritů.

Ceremoniálu, který se odehrával v noci na dnešek SEČ v losangeleském hotelu Beverly Hilton, přihlížela řada hvězd včetně George Clooneyho, Leonarda DiCapria, Julianne Moore, Salmy Hayek či Anne Hathaway. Ocenění za celoživotní dílo pak dostala v pouhých padesáti letech Jodie Foster, známá třeba z Mlčení jehňátek. Během večera pak zářily i další dámy - moderátorky večera Tina Frey a Amy Poehler.

Kdo všechno dorazil na Zlaté glóby najdete v naší velké fotogalerii!

Fotogalerie
50 fotografií