Obsah série Arnold

Tento třídílný dokumentární seriál zachycuje cestu Arnolda Schwarzeneggera z rakouského venkova až do nejvyšších pater amerického snu. V sérii upřímných rozhovorů se Schwarzenegger, jeho přátelé, nepřátelé, spoluhráči a pozorovatelé věnují všemu od dob, kdy pumpoval železo, přes triumfy v Hollywoodu až po dobu, kdy vládl státu Kalifornie, a radosti i bouřlivý rodinný život v příběhu, který odpovídá jeho osobě větší než život.

Arnold - podrobné informace o sérii

Arnold Schwarzenegger se narodil se 30. července 1947 ve štýrském Thalu v Rakousku a je ikonickou postavou kulturistiky, hollywoodského filmu a politiky. Jeho neobyčejná cesta z malé rakouské vesnice až na pozici mezinárodní superstar a guvernéra Kalifornie je důkazem jeho neutuchajícího odhodlání, disciplíny a ctižádosti.

Schwarzeneggerova vášeň pro kulturistiku začala již v mládí. Inspirován svým otcem, který byl místním policejním náčelníkem a bývalým veteránem druhé světové války, začal Schwarzenegger v 15 letech vzpírat. Tento sport ho rychle uchvátil a stanovil si cíl stát se nejlepším kulturistou na světě. V roce 1965, ve svých 18 letech, získal Schwarzenegger titul Mr. Universe a stal se tak nejmladším člověkem, který této pocty dosáhl. Soutěž Mr. Olympia vyhrál bezprecedentně sedmkrát, čímž upevnil svou dominanci ve světě kulturistiky.

Schwarzeneggerova působivá postava, charisma a odhodlání mu připravily půdu pro přechod do světa zábavy. Koncem 60. let Schwarzenegger emigroval do Spojených států a snil o tom, že se stane úspěšným hercem. Zpočátku čelil problémům kvůli svému silnému přízvuku a mohutné postavě, ale nakonec vytrval a získal průlomovou roli titulní postavy ve filmu "Barbar Conan" z roku 1982. Tato role katapultovala Schwarzeneggera mezi hvězdy a prosadila ho jako akčního hrdinu a kasovní trhák. V 80. a 90. letech hrál Schwarzenegger v mnoha filmových trhácích, mimo jiné v sérii "Terminátor", "Predátor", "Total Recall" a "Pravdivé lži". Díky své přítomnosti na plátně, fyzickému vzhledu a vtipným hláškám si ho oblíbili diváci po celém světě a stal se jedním z nejznámějších a nejúspěšnějších herců své doby.

Kromě herecké kariéry se Schwarzenegger zajímal o politiku a veřejnou službu. V roce 2003 oznámil svou kandidaturu na guvernéra Kalifornie, nakonec vyhrál volby a v letech 2003 až 2011 zastával funkci po dvě funkční období. Jako guvernér se zaměřil na otázky, jako je životní prostředí, vzdělávání a fiskální odpovědnost, a zanechal trvalý vliv na politiku státu. Schwarzeneggerovy úspěchy přesahují rámec kulturistiky a herectví. Je úspěšným podnikatelem, který investoval do různých podniků, včetně nemovitostí, podniků souvisejících s fitness a doplňků stravy.

Je také autorem bestsellerů, například knih "Arnold: Arnold: Výchova kulturisty" a "Total Recall: "Můj neuvěřitelně pravdivý životní příběh", které nabízejí pohled na jeho život, kariéru a filozofii. Navzdory četným úspěchům se Schwarzenegger na své cestě potýkal s problémy a neúspěchy. V roce 2011 prošel velmi medializovaným rozvodem se svou 25letou manželkou Marií Shriverovou. V roce 2018 navíc podstoupil akutní operaci otevřeného srdce, která mu připomněla jeho smrtelnost. Arnold Schwarzenegger po celý svůj život ztělesňoval pojem americký sen. Ze skromných začátků se dostal na výsluní díky tvrdé práci, odhodlání a neochvějné víře v sebe sama.

Inspiroval celé generace lidí po celém světě, aby si šli za svými sny, překonávali své hranice a usilovali o velikost ve všech oblastech života. Nezdolný duch Arnolda Schwarzeneggera a jeho pozoruhodné úspěchy upevnily jeho místo jako trvalé a vlivné osobnosti v populární kultuře i mimo ni.

Schwarzenegger, který je všeobecně považován za jednoho z největších kulturistů všech dob, svým odhodláním, disciplínou a jedinečnou postavou způsobil v tomto sportu revoluci a inspiroval celé generace začínajících kulturistů. Schwarzeneggerova vášeň pro kulturistiku začala již v mladém věku v jeho rodném Rakousku.

Inspirován svým otcem, který působil jako místní policejní náčelník a měl vášeň pro fyzickou kondici, začal Schwarzenegger v 15 letech vzpírat. Tento sport si rychle zamiloval a dal si za cíl stát se nejlepším na světě. V roce 1965, ve svých 18 letech, získal Schwarzenegger titul Mr. Universe a stal se tak nejmladším člověkem, který kdy této pocty dosáhl. Tím začal jeho raketový vzestup ve světě kulturistiky. Poté dominoval kulturistické scéně a v letech 1970 až 1975 a znovu v roce 1980 vyhrál bezprecedentních sedmkrát soutěž Mr. Olympia. Schwarzeneggerova postava byla obdivuhodná.

Měřil 188 cm a během soutěžních let vážil přibližně 109 kg, měl symetrickou svalnatou postavu, která byla důkazem jeho odhodlání a pečlivého tréninku. Schwarzenegger byl známý svou svalnatostí, prokrvením a důrazem na detail při tvarování jednotlivých svalových skupin, což mu vyneslo přezdívku "Rakouský dub". Kromě fyzické zdatnosti se Schwarzenegger od svých konkurentů odlišoval i svým charismatem a vystupováním na pódiu. Na kulturistickém pódiu působil impozantně, vyzařovalo z něj sebevědomí a charisma, které uchvacovalo porotce i diváky. Schwarzeneggerova schopnost navázat kontakt s publikem hrála významnou roli v jeho úspěchu a popularitě.

Schwarzeneggerova dominance v kulturistice mu vynesla nejen ocenění, ale také mezinárodní slávu. Svůj úspěch využil jako odrazový můstek pro kariéru v zábavním průmyslu, kde nakonec přešel k herectví a stal se známou osobností. I po ukončení závodní kulturistiky zůstal Schwarzenegger s tímto sportem úzce spjat. Napsal vlivnou knihu "Arnold: která se stala bestsellerem a sloužila jako příručka pro začínající kulturisty. V roce 1977 také natočil kultovní kulturistický dokument "Pumping Iron", který sledoval jeho cestu za šestým titulem Mr. Olympia.

Schwarzeneggerův vliv na kulturistiku přesahuje jeho osobní úspěchy. Hrál klíčovou roli v popularizaci tohoto sportu a jeho uvedení do hlavního proudu. Díky svému charismatu, šarmu a úspěchům v jiných aktivitách pomohl povýšit kulturistiku z okrajového zájmu na celosvětově uznávanou disciplínu. Jméno Arnolda Schwarzeneggera je dodnes synonymem kulturistické dokonalosti.

Jeho odkaz jako kulturisty zanechal v tomto sportu nesmazatelnou stopu a inspiroval nespočet lidí k tomu, aby se snažili dosáhnout svých vlastních fitness cílů a posunout hranice svého fyzického potenciálu. Schwarzeneggerův přínos kulturistice a jeho bezkonkurenční úspěch upevnily jeho místo ikony ve světě fitness a kulturistiky.

Herecká kariéra Arnolda Schwarzeneggera je pozoruhodná. Schwarzenegger, známý svou nadživotní přítomností, svalnatou postavou a charismatickými výkony, se stal ikonickou postavou světové kinematografie, zejména v akčním žánru. Průlomová role Schwarzeneggera přišla v roce 1982, kdy ztvárnil mýtického válečníka ve filmu "Barbar Conan". Film ukázal jeho fyzickou zdatnost a schopnost ovládat plátno a vytvořil z něj impozantního hlavního hrdinu.

Roli si zopakoval i v pokračování z roku 1984 "Conan ničitel". Avšak teprve jeho ztvárnění neúprosného kyborga cestujícího časem ve sci-fi thrilleru Jamese Camerona "Terminátor" z roku 1984 Schwarzeneggera skutečně katapultovalo mezi hvězdy. Jeho mrtvolné pronesení nechvalně proslulé věty "I'll be back" se stalo jednou z nejznámějších hlášek v dějinách kinematografie. Schwarzenegger si tuto roli zopakoval v dalších třech filmech: "Terminátor 2: Soudný den (1991), Terminátor 3: Vzestup strojů (2003) a Terminátor Genisys (2015).

Jeho ztvárnění Terminátora se stalo synonymem pro tuto sérii a upevnilo jeho status ikony akčních filmů. Schwarzeneggerova filmografie zahrnuje i celou řadu dalších úspěšných filmů. V 80. a 90. letech hrál v akčních filmech jako "Predátor" (1987), "Total Recall" (1990), "Pravdivé lži" (1994) a "Eraser" (1996). V těchto filmech využil svou fyzickou zdatnost, šarm a nadání pro pronášení nezapomenutelných hlášek, čímž si upevnil status oblíbeného herce. Mimo akční žánr předvedl Schwarzenegger svou hereckou všestrannost ve filmech jako "Dvojčata" (1988), komedii, v níž si zahrál po boku Dannyho DeVita, a "Policajt ze školky" (1990), kde hrál drsného policistu vydávajícího se za učitele v mateřské školce.

Tyto filmy ukázaly jeho schopnost kombinovat humor a akci a rozšířily jeho záběr na širší publikum. S postupující kariérou Schwarzenegger nadále přijímal rozmanité role. Ve filmu "Junior" (1994) hrál vědce, který podstoupí experiment s těhotenstvím, a ve filmu "End of Days" (1999) ztvárnil bývalého policistu bojujícího proti Satanovi. Kromě toho se objevil v komedii "Jingle All the Way" (1996) a thrilleru "The 6th Day" (2000). I přes svůj herecký úspěch čelil Schwarzenegger kritice za své herecké schopnosti a silný rakouský přízvuk.

Jeho charisma a postava větší, než život si však trvale získávají diváky a činí z něj jednu z nejznámějších a nejoblíbenějších postav Hollywoodu. V posledních letech se Schwarzenegger vrátil na velké plátno a zahrál si ve filmech, jako je série "The Expendables" (2010-2014) po boku dalších akčních hvězd a "Plán útěku" (2013) se Sylvesterem Stallonem. Objevil se také v menších rolích a epizodních rolích, jako byl jeho překvapivý návrat do série Terminátor ve filmu "Terminátor: Temný osud" (2019). V roce 2023 se objevil na platformě Netflix v akčním a humorném seriálu Fubar, v němž se vrátil k akčním hrdinům.

Vstup Arnolda Schwarzeneggera do politiky je další významnou kapitolou jeho již tak pozoruhodného života. Poté, co dosáhl úspěchu jako kulturista a herec, se Schwarzenegger zaměřil na veřejnou službu a v letech 2003 až 2011 se stal guvernérem Kalifornie. Schwarzeneggerova politická cesta začala v roce 2003, kdy oznámil svou kandidaturu na post guvernéra Kalifornie.

Kandidoval jako republikán a v kampani se zaměřil na platformu zaměřenou na fiskální odpovědnost, reformu školství a otázky životního prostředí. I přes nedostatek politických zkušeností měl Schwarzenegger díky svému statusu celebrity a charismatu ohlas u voličů, což mu umožnilo vyhrát volby a stát se 38. guvernérem Kalifornie. Během svého působení ve funkci čelil Schwarzenegger mnoha výzvám a přijal několik významných opatření.

Jeho cílem bylo vyřešit rozpočtovou krizi státu, zavést opatření ke snížení výdajů, zefektivnit činnost vlády a zlepšit fiskální odpovědnost. Schwarzenegger se rovněž zasazoval o reformu školství a prosazoval zvýšení financování a odpovědnosti ve školském systému. Jedním z nejvýznamnějších Schwarzeneggerových úspěchů byla jeho oddanost otázkám životního prostředí. V roce 2006 podepsal zákon o řešení globálního oteplování, který stanovil ambiciózní cíle pro snížení emisí skleníkových plynů v Kalifornii.

Schwarzenegger byl hlasitým zastáncem čisté energie a udržitelného rozvoje a prosazoval iniciativy, jako je rozvoj obnovitelných zdrojů energie a přísnější emisní normy. Schwarzeneggerovo působení ve funkci guvernéra se neobešlo bez kontroverzí. Čelil kritice demokratů i republikánů za to, jak se vypořádal s finanční krizí státu, a některé jeho politické návrhy se setkaly s odporem. Schwarzeneggerova schopnost orientovat se ve složité politické situaci a pracovat napříč stranami mu však vynesla pověst pragmatického vůdce. Kromě práce guvernéra se Schwarzenegger nadále angažoval v různých politických a advokačních aktivitách. Založil iniciativu R20 Regions of Climate Action, neziskovou organizaci zaměřenou na podporu čisté energie a boj proti změně klimatu.

Schwarzenegger také působil jako předseda prezidentské rady pro tělesnou zdatnost a sport za vlády prezidenta George Bushe mladšího. Schwarzeneggerova politická kariéra skončila v roce 2011, neboť byl omezen na dobu určitou a nemohl se ucházet o znovuzvolení. Jeho vliv na kalifornskou politiku a jeho prosazování otázek životního prostředí však zanechaly trvalý odkaz. Schwarzeneggerova jedinečná kombinace hvězdné síly, pragmatismu a oddanosti službě veřejnosti z něj učinila významnou osobnost v oblasti politiky. Přechod Arnolda Schwarzeneggera od kulturisty přes herce k politikovi je důkazem jeho neochvějné ctižádosti a odhodlání pozitivně ovlivnit svět.

Ačkoli jeho politická kariéra mohla mít své problémy, Schwarzeneggerova schopnost navázat kontakt s lidmi, řešit obtížné problémy a prosazovat změny upevnila jeho místo v politické sféře a dále ho etablovala jako mnohostrannou a vlivnou osobnost.

Osobní život Arnolda Schwarzeneggera byl bohatý na události a občas se stal předmětem veřejného zájmu. Během svého života zažil úspěchy, výzvy i významné milníky. Pokud jde o vztahy, Schwarzenegger byl dříve ženatý s Marií Shriverovou, členkou rodiny Kennedyů a významnou novinářkou. Svatbu uzavřeli v roce 1986 a mají spolu čtyři děti: Katherine, Christinu, Patricka a Christophera.

Jejich manželství však čelilo velmi medializovanému krachu, když v roce 2011 vyšlo najevo, že Schwarzenegger byl před více než deseti lety otcem dítěte s jejich bývalou hospodyní. Toto odhalení nakonec vedlo k jejich rozchodu a následnému rozvodu v roce 2017. Schwarzenegger otevřeně hovořil o svých výčitkách a bolesti, kterou rodině způsobil svými minulými činy.

Od té doby se snaží o obnovení vztahů se svými dětmi a udržení pozitivní společné rodičovské dynamiky se Shriverovou. V roce 2019 Schwarzenegger znovu našel lásku a oženil se s fyzioterapeutkou Heather Milligan. Pár spolu chodil od roku 2013 a nadále spolu zůstávají. Kromě osobních vztahů bylo předmětem diskusí také Schwarzeneggerovo zdraví. V roce 1997 podstoupil operaci srdce, při níž mu byla vyměněna vadná chlopeň.

V roce 2018 pak musel podstoupit akutní operaci otevřeného srdce, aby vyřešil komplikace související s předchozí operací. Schwarzenegger se od té doby plně zotavil a využil této zkušenosti ke zvýšení povědomí o zdraví srdce a důležitosti pravidelných prohlídek. Mimo svůj osobní život je Schwarzenegger známý svou filantropií. Během své kariéry se angažoval v různých charitativních aktivitách, včetně podpory dětských nemocnic, propagace programů fyzické zdatnosti a prosazování ekologických cílů.

Založil nadaci Arnolda Schwarzeneggera, která se zaměřuje na poskytování vzdělávacích příležitostí a prostředků znevýhodněným dětem. Schwarzeneggerův osobní život si prošel řadou triumfů i výzev, ale po celou dobu prokazoval odolnost a růst. Zůstává aktivní veřejnou osobností, která využívá svou platformu ke sdílení svých zkušeností, k propagaci věcí, kterým věří, a k inspiraci ostatních, aby překonávali překážky a prováděli pozitivní změny ve svých životech.

Arnold Schwarzenegger je známý svými nezapomenutelnými a často inspirativními citáty. Zde jsou některé z jeho nejslavnějších hlášek:

  • "Já se vrátím." (I'll be back.) - z filmu Terminátor (1984)
  • "Síla nepochází z vítězství. Vaše boje rozvíjejí vaši sílu. Když procházíte těžkostmi a rozhodnete se nevzdat, to je síla."
  • "Nejhorší věc, kterou mohu být, je být stejný jako všichni ostatní. To nesnáším."
  • "Mysl je hranice. Dokud si mysl dokáže představit, že něco dokážete, můžete to dokázat, pokud tomu opravdu stoprocentně věříte."
  • "Neúspěch nepřipadá v úvahu. Každý musí uspět."
  • "Smyslem života není jen existovat, přežít, ale jít dopředu, jít nahoru, dosáhnout, zvítězit."
  • "Odpor, se kterým bojujete fyzicky v posilovně, a odpor, se kterým bojujete v životě, může vybudovat jen silný charakter."
  • "Jediný způsob, jak být úspěšný, je přimět lidi, aby vás nenáviděli. Tak si vás zapamatují."
  • "Jen si pamatujte, že po žebříku úspěchu nemůžete šplhat s rukama v kapsách." - Připomínání jednotlivcům, že úspěch vyžaduje tvrdou práci, úsilí a konání.

Tyto citáty odrážejí filozofii Arnolda Schwarzeneggera o vytrvalosti, osobním růstu a dosažení úspěchu. Inspirovaly mnoho lidí k tomu, aby překonávali své hranice a usilovali o velikost v různých aspektech života.

Video
Video se připravuje ...

Arnold: Ikonická cesta hollywoodské legendy Netflix, idh

Fotogalerie
21 fotografií