Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Masakr v české škole: Řádí tu šílenci jako v USA! Jak zareagovala policie?

Autor: Vlaďka Hradská, geok - 
10. října 2013
18:00

Mrtví a zranění byli na chodbách i pokojích policejní školy v Lišově na Českobudějovicku. Do objektu vtrhli dva ozbrojenci se samopaly a přesně podle zpráv o střelcích na amerických školách masakrovali vše živé. Vše ale nebylo tak, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Jako první přijela na místo 2 policejní hlídky, až po pár desítkách minut i zásahová jednotka… Takový byl scénář připravené akce, která dala zabrat nic netušícím povolaným policistům. Právě jejich reakce a postup ve vyhrocené situaci natáčelo 8 kamer.

Vedení vyhodnocovalo reakce

Celý zákrok sledovali on-line i velitelé včetně vedení záchranářů a hasičů. Na záběrech bylo zřejmé, jak se obyčejná hlídka snaží v bojovém postavení odlákat pozornost střelců od obětí. Proti šílencům ozbrojeným samopaly ale neměli velké šance. Likvidaci pachatelů zvládla nakonec zásahová jednotka.

Šílenec řádil také v Rakousku

Záběry vyhodnotíme tak, aby bylo jasné, co byla správné a čemu je třeba se vyhnout. Vznikne z toho metodika o tom, jak mají policisté postupovat při řádění šílených střelců. Dříve jsme ty případy znali jen ze zámoří, ale už se to blíží i k nám,“ řekl policejní mluvčí Jiří Matzner. Narážel při tom na nedávný případ z Rakouska, kdy šílený střelec zastřelil 4 zasahující policisty a jednoho záchranáře.

Akce v číslech:

Do akce bylo zapojeno 200 lidí:

- Z toho bylo 50 hasičů a záchranářů
- Oběti, tedy přepadené, představovalo 40 studentů z Jihočeské univerzity a 20 studentů policejní školy
- 90 policistů – včetně operativců, bojařů a ostatních, kteří se na akci podíleli, včetně 2 šílených střelců

Video Policejní cvičení, při kterém tekla krev - Vlaďka Hradská
Video se připravuje ...

Scénář akce Amok

- Do policejní školy vtrhnou 2 šílenci
- V recepci ubodají vrátnou, ukradnou klíče a ozbrojí se v policejním skladu
- Útočníci střílí v objektu po studentech, vzniká panika
- Studenti utíkají, někteří dostanou na chodbě či v pokoji zásah střelnou zbraní
- Na místo jako první přijíždí 2 policejní hlídky, na místě podávají první informace o tom, co se děje
- Hlídky se snaží v formaci zvané hrozen (4 muži zády k sobě) prohledávat budovu, začínají přízemím, místnost po místnosti
- V objektu se ozývá střelba, policisté volají záchranku, přijíždí zásahovka
- Záchranáři sbírají první zraněné v místech, které už prohledala zásahovka, ta v patře zastřelí jednoho útočníka, druhý spáchá sebevraždu
- Záchranáři třídí zraněné podle závažnosti v provizorním stanu, sanity je rozváží do okolních nemocnic

pavlina123 ( 11. října 2013 23:51 )

Měli to být bývalí policisté, kteří byli propuštění a přišli se do školy mstít. A jak nám bylo řečeno, je lepší se připravit na to nejhorší, protože se to pak snáz aplikuje na méně katastrofickou realitu. Ale i když to bylo připravené, tak to nebyla žádná sranda a opravdu bych to nechtěla zažít v reálu.

trip ( 10. října 2013 22:40 )

co se certis? vzdyt je to blesk. 9/10 vymysleneho a posledni desetina prekrouceneho. banda omezenych hnupu za klavesnici bez zakladnich dovednosti a znalosti. jo, a hlavne pysni "novinari" )))

_banderas ( 10. října 2013 20:20 )

Nadpis,článek,podvod ulhanci ulhaní.To jejich sdělení lze nazvat i pravdivě,ale to by nikdo nečetl,nikdo by se nevztekl a nikdo by nepsal příspěvek,nebo je to návod pro magory,jak to udělat v reálu?

namoroman ( 10. října 2013 18:49 )

No, jak pro koho Palach byl sebevrah-to zaprvé. A Policie si může cvičit co chce...pokud někdo bude mít samopal a někam vlítne, tak i ti policajti budou mít bobky.A než se stačí rozkoukat, tak to bude masakr.Ale opakuji, že nevěřím, že by se tady takový magor našel... Češi snad nejsou takoví

namoroman ( 10. října 2013 18:31 )

Americký teror potřebuje reklamu? Možná to sem někdo potřebuje importovat...Jsem mooooc rád, že se tady (zatím) nevyskytl takový magor, který by něco takového udělal.Protože zabíjet neznámé lidi bez zjevného důvodu je neodůvodnitelné i pro vraha.Ještě chápu když někdo vraždí pro peníze,lásku nebo pomstu ty kteří to způsobili, ale zabíjet cizí lidi a děti, to ať si dělají někde jinde.Zajímavé je, že se skoro nikdy nedovíme motiv proč se to stalo Je v tom záměr???!

Zobrazit celou diskusi