Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemanův náročný program na Zemi živitelce: Pivo, víno, mléko...

Autor: simao, ČTK - 
29. srpna 2013
16:53

Plnými doušky si užíval toho, co české zemědělství vyprodukuje. Prezident Zeman totiž zavítal na výstavu Země živitelka v Českých Budějovicích. A aby neurazil, podstoupil řadu ochutnávek potravin, ale samozřejmě i nápojů. Tady si dal pivo, jinde víno... A celé to spláchl mlékem. Prozradil přitom, jaké jídlo má nejraději a postěžoval si, že mu jídelníček skrouhlo jeho lékařské konsilium.

Čeští zemědělci pomalu končí své žně a v Českých Budějovicích jako již tradičně probíhá výstava Země živitelka. Tentokráte již 40. ročník. Na jeho zahájení přitom nechyběl ani prezident Miloš Zeman. A prošel si výstavním areálem, kde své produkty, ale třeba i zemědělská zvířata či stroje, prezentuje téměř 700 vystavovatelů. Nejen z Čech, Moravy a Slezska, ale celkem ze 23 zemí světa.

Prezident má stejně nejradši brambory na loupačku

Pro cukrovkáře Zemana to přitom byl program plný ochutnávek. A jeho lékařské konsilium v čele s ministrem zdravotnictví, které dohlíží na jeho zdravotní stav, tentokrát muselo přimhouřit oči. Prezident při prezentacích regionálních produktů ochutnal víno a pivo, ovšem nejednalo se pouze o alkoholovou tour. Sáhl totiž třeba i po sklenici mléka.

Mezi stánky s domácími i zahraničními produkty procházel Zeman zhruba tři hodiny a ochutnal také řadu regionálních potravin. Postěžoval si přitom, že je velkým milovníkem českých potravin, ale lékaři mu jejich sortiment poněkud zredukovali. Ale Zeman nepropadá panice. "Musím říct, že mám stejně nejraději brambory na loupačku s máslem a ty mi doktoři nezakázali. Jsem milovník české kuchyně, konkrétně smetanových omáček. Díky dietě jsem ale shodil tři kila, takže vidíte, že lékařské konsilium plní své funkce," upozornil opět Zeman, že již neváží 103 kilo, ale rovný metrák.

Zeman: Nadnárodní řetězce mají příliš velký zisk. Vytvořme řetězec národní

Na největším agrosalonu v zemi, který loni v Českých Budějovicích za 6 dní navštívilo 100 tisíc lidí, přitom návštěvníci oslaví v sobotu národní dožínky. A právě stavem českého zemědělství a upotřebením jeho produktů se Zeman při své návštěvě zabýval také. Především tím, jak přilepšit českým výrobcům a snížit podle prezidenta nadměrné zisky nadnárodních řetězců.

"Je dobré vědět, že velkou část zisku jak prvovýrobců, tak potravinářů, spolknou nadnárodní obchodní řetězce, jejichž zisková marže se pohybuje kolem 60 procent," upozornil dnes Zeman. Podle něj by tak bylo vhodné vytvořit velký národní řetězec, aby peníze zůstaly "doma". S podobným návrhem přitom Zeman přišel již v dubnu na jednání se šéfem Agrární komory Janem Velebou.

"Podle mého názoru jedna z možných cest, jak tento rozdíl překonat a dosáhnout spravedlivějšího rozdělení zisku v onom kombinátu prvovýrobce - potravinář - obchod, je vytvoření národního obchodního řetězce," uvedl Zeman. Že se návrh nadnárodním řetězcům nebude líbit, to si prý uvědomuje.

Ministerstvo zemědělství přitom skutečně bude na vzniku národního řetězce pracovat, uvedl ministr Toman. "Budeme se chtít domluvit s některým ze stávajících řetězců, anebo budeme chtít vytvořit nějaký jiný," řekl Toman ČTK. Tuhle myšlenku přitom podpořil i ministr financí Jan Fischer. "Jestli je pozdě nebo není, to ukáže čas. Nápad to není vůbec špatný," myslí si člen Rusnokovy úřednické vlády, kterou zlí jazykové označují za loutkovou vládu prezidenta Zemana.

mortis69 ( 29. srpna 2013 21:09 )

Jedinej jeho duch bude bloudit Hradčanama-růůůůům

spenatky ( 29. srpna 2013 21:03 )

Nadávat někomu do tupců a psát hrubky je dost trapný, soudruhu.

spenatky ( 29. srpna 2013 21:01 )

Povolí chlast!

spenatky ( 29. srpna 2013 21:00 )

To víš, vás blbců je hodně.

spenatky ( 29. srpna 2013 20:58 )

V chlastu? To už je.

Zobrazit celou diskusi