Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tvrdohlavý Zeman: Jmenoval 65 profesorů, Putnu nechal ministrovi!

Prezident Miloš Zeman jmenoval 65 profesorů vyjma Putny! Ten si počká dva týdny na ministra
Prezident Miloš Zeman jmenoval 65 profesorů vyjma Putny! Ten si počká dva týdny na ministra  (Autor: profimedia.cz, archiv Blesk)
Autor: psch, ČTK - 
11. června 2013
12:07

Obstrukce, které předcházely rozhodnutí o udělení profesorského titulu historikovi Martinu C. Putnovi, se jen tak nevidí. A tvrdohlavý prezident Miloš Zeman si stojí za svým. Dnes jmenoval 65 profesorů, vyjma Putny. Ten si musí počkat ještě dva týdny!

Sedm z 65 akademiků si pro dekret nepřijelo. Literárního historika Putnu jmenuje na stejném místě nejspíš za dva týdny až ministr školství.

Nesouhlas se Zemanem

Nesouhlas s prezidentovým postupem kolem jmenování Putny vyjádřil už dříve například David Storch z přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, který byl na profesuru navržen v oboru ekologie. Je ale možné, že někteří z navržených docentů nepřijeli na ceremoniál také třeba ze zdravotních či pracovních důvodů.

Kvůli kauze Putna odmítl dnes do Karolina přijet i rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer. Nepřijeli také někteří rektoři univerzit, které neměly nominované žádné profesory. To je ale podle ministerstva celkem běžná praxe.

Buzny zdraví Bátoru

Zemanovi vadil Putna údajně kvůli svému vystupování na veřejnosti. Prezident zmínil například Putnův transparent "Katolické buzny zdraví Bátoru", s nímž akademik přišel na průvod homosexuálů Prague Pride.

Část akademické obce se ale ohradila, aby o jmenování profesorem rozhodovaly osobní důvody. Kandidáty totiž navrhují vědecké rady univerzit po velmi náročném profesorském řízení. Putna by měl dekret dostat také v Karolinu, předběžně se prý s ministrem školství Petrem Fialou dohodli na datu 25. června.

krupan10 ( 12. června 2013 10:06 )

wandzi bude asi jedna z Putnových "manželek"

krupan10 ( 12. června 2013 10:05 )

tatarko, k takové demenci musím gratulovat. Zdravím všechny havloidní řiťopichy

poletucha ( 11. června 2013 17:40 )

uhahaha ke vsemu este ftipnej

poletucha ( 11. června 2013 17:20 )

zpovykanyho...

e.44 ( 11. června 2013 17:15 )

Navíc to jeho: Když chcete, tak to podepíšu, no,..,ale osobně mu to nepředám. Tak to je chování na úrovni uražený trucovitýho fracka ne prezidenta.

Zobrazit celou diskusi