Chovatelé ládují do slepic nebezpečná éčka: Aby byly žloutky žlutější!

Honění se za lepším výsledkem často přináší pouze neplechu. Ať už je to ředěný alkohol metylem, či dopované slepice nebezpečnými éčky. Právě na uměle přibarvované žloutky přišla nyní kontrola!
Časopis dTest se rozhodl otestovat česká vajíčka. Barvivo kanthaxenthin, označované jako E 161 g obsahovala polovina testovaných vajec. Používání přípravku je v Evropské unii povoleno, avšak omezeno limitem.
"Nejtmavší žloutky měla vejce z klecových chovů, právě ta však byla přibarvena kanthaxanthinem," uvedl redaktor časopisu dTest Václav Beneš. Nejsvětlejší žloutky měla podle něj naopak biovejce od nosnic z ekologického chovu, kde je kanthaxenthin zakázáno používat.
Barvivo je povolené, ale nesmí ho být moc
Kanthaxenthin je přirozeně obsažen v některých mořských řasách a houbách, vyrábí se však i synteticky. Ve vejcích se bez přidání člověkem nevyskytuje. Evropská unie povoluje jeho přidávání do krmiva některých zvířat včetně drůbeže, množství však nesmí překročit stanovený limit.
Nebezpečí naštěstí nehrozí
"Spotřebitele můžeme uklidnit, že nalezené hladiny kanthaxanthinu v testovaných vejcích nepředstavují riziko pro lidské zdraví a s rezervou vyhověly limitu pro přijatelnou denní dávku pro člověka," řekl Beneš.
Není. A co mám jíst? Přibarvený je všechno.