Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Český Breivik je nepříčetný: Propustili ho z vazby

Vojtěch Mlýnek (29) je velkým obdivovatelem norského atentátníka Anderse Breivika
Vojtěch Mlýnek (29) je velkým obdivovatelem norského atentátníka Anderse Breivika  (Autor: Reprofoto ČT24, ČTK)
Autor: ČTK - 
2. května 2013
12:09

Sympatizant s norskou bestií Andersem Breivikem, který v ostravském bytě shromažďoval výbušniny a konstruoval bombu, potrestán nebude. Policie zastavila jeho stíhání. Podle psychiatrů není příčetný a byla mu nařízena ústavní léčba.

Muže policie zadržela loni v srpnu. V bytě měl připravený výbušný systém, který mohl odpálit. Připravené měl i další pyrotechnické předměty a zbraně. Podle původních informací chystal odpálení větší bomby. Existovalo i podezření, že se při činu chtěl vydávat za policistu. Pořídil si totiž i části policejních uniforem. Nic z toho se ale během vyšetřování nepotvrdilo. "Nemáme informace, že by výbušninu chtěl použít při teroristickém činu," řekl ČTK šéf ostravských kriminalistů Radovan Vojta.

Sympatie s norským mnohonásobným vrahem policie tehdy odvodila od toho, že jeho jméno devětadvacetiletý muž používal při elektronické komunikaci. Kriminalisté muže obvinili z obecného ohrožení a nedovoleného ozbrojování. Před soud ale nepůjde. Rozhodující pro to byly výsledky psychiatrických testů. "Muž v době spáchání skutku nebyl příčetný. Policejní komisař navrhl dozorujícímu státnímu zástupci zastavení trestního stíhání muže a navrhl uložení ochranného léčení," řekla Holčáková. Žalobce tomu vyhověl a soud jejich rozhodnutí už potvrdil.

Znalci z oboru balistiky, pyrotechniky a chemie také potvrdili, že zajištěné pyrotechnické předměty, střelivo a zbraň byly funkční.

Policisté muže zatkli loni 10. srpna. Večer předtím se dozvěděli o skladišti zbrání a výbušnin. Do akce povolali i pražský Útvar rychlého nasazení. Obávali se totiž toho, že v bytě v panelovém domě, kde muž žil, je nastražena bomba vyrobená z letecké pumy. Tu byl podezřelý schopen odpálit i na dálku.

Při domovní prohlídce policisté zajistili funkční samopal, větší množství nábojů, další zbraně a výbušniny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zaviracispendlik ( 2. května 2013 15:02 )

jedině s ním do klece

janamorava ( 2. května 2013 13:20 )

Hm, tak on je nepříčetný. A jako nepříčetný se ozbrojoval, sestavil funkční bombu..Celou dobu nepříčetný...? Nějaký rozum má, a chovat se nějakou dobu v léčebně jako uzdravující se a pak "uzdravený" jistě dokáže. A až ho pustí... Věřte mi, kdyby mi potom zabil někoho blízkého, bylo by mi jedno, jestli byl či nebyl nepříčetný!!

sores ( 2. května 2013 13:16 )

Hraje si dobře na idiota a společnost mu to žere! Stejně jim z ústavu zdrhne a pobije ještě více lidí.Pak ať si společnost rve vlasy.Příčetný, nepříčetný měl dostat smrt za tolik lidí.Na co udržovat takového dobytka při životě, to mi hlava nebere!Ve středověku by se s ním nepárali, je to nekvalitní monstrum,má to v buňkách a jiný nedokáže být.Tak bude vraždit dál. Ať se pak slušný lidi nedivěj.

Zobrazit celou diskusi