Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Breivika odsoudili na 21 let: Smál se, protože podle sebe vyhrál

Autor: Ladislav Leimer - 
24. srpna 2012
22:09

Před více než rokem jeho rukama zemřelo 77 lidí. Anders Behring Breivik (33) byl dopaden, uvězněn a dnes i odsouzen k 21 letům vězení. Přesto se po vynesení rozsudku usmíval, podle své zvrácené mysli totiž vyhrál.

Breivik 22. července nejdříve odpálil nálož v Oslu, poté odjel na ostrov Utøya, kde spustil zběsilou palbu v mládežnickém táboře. Zabil 77 lidí. Ke svému činu se doznal, vinu však popíral, jednal prý v zájmu svobodné Evropy. Breivik také několikrát prohlásil, že by raději zemřel, než skončil na psychiatrii.

Atentátník nebo blázen?

Vzhledem k tomu, že nikdo nezpochybňoval, že pachatelem loňského masakru je Breivik, bylo za klíčovou otázku považováno právě to, zda senát uzná obžalovaného příčetným a pošle ho do vězení, nebo zda ho označí za nesvéprávného a rozhodne o jeho umístění do psychiatrické léčebny. Sám Brevik však za své činy chtěl být odsouzen. Chtěl být brán jako příčetný. Ve své pokroucené mysli je totiž sám sobě mučedníkem, který bojuje za dobro.

Trest mu budou prodlužovat po pěti letech

Soud nakonec dospěl k názoru, že Breivik byl v době útoků duševně zdráv a že si byl plně vědom toho, co dělá. V Norsku neexistuje doživotní trest vězení. Breivikovi byla nicméně uložena zvláštní forma trestu zvaná "forvaring", která dává možnost uvěznění odsouzeného opakovaně prodloužit vždy o pět let. Breivik po vynesení verdiktu dal prostřednictvím svých advokátů najevo, že se neodvolá.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sendinka111 ( 25. srpna 2012 13:11 )

sendinka111 ( 25. srpna 2012 13:10 )

ja to nechapu,kde je spravedlnost?A co ti lide,ktere zemreli,tem zivot uz nikdo nevrati.Ale hlavne ze ten odporny vrah zije,

arcaben ( 25. srpna 2012 08:01 )

Souhlas,taky se trpce směju,jak pár humanitních deme.tů znásilňuje nejen ligiku,ale i zbytek slušnosti v obyčejných lidech!!Tj zvrácenost,že by jeden blil

jerry74 ( 25. srpna 2012 04:57 )

Měla by někomu selhat pistole...

Zobrazit celou diskusi