Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Breivik se vzdal dědictví po matce (†66): Nechtěl, aby propadlo státu

Breivik se vzdal dědictví po své zesnulé matce
Breivik se vzdal dědictví po své zesnulé matce  (Autor: Reuters, EPA)
Autor: ljš, ČTK - 
11. června 2013
12:59

Na svědomí má životy 77 lidí, převážně dětí, a z vězení se možná už nikdy nedostane. Teď se snaží udělat všechno proto, aby stát z jeho rodinného majetku nedostal ani korunu. Vzdal se proto dědictví po matce, které by vzhledem k jeho odsouzení jinak propadlo státu.

 

Norský pravicový extremista Anders Behring Breivik, odsouzený k mnohaletému vězení za smrt 77 lidí, které zabil při atentátech 22. července 2011 v oblasti metropole Osla, se vzdal dědictví po své zesnulé matce. Podle Breivikova advokáta je pravděpodobné, že terorista k tomuto kroku přistoupil, aby majetek nepřipadl státu. Většinu dědictví by tak podle norských médií měla dostat Breivikova nevlastní sestra.

Breivikova matka Wenche Behringová zemřela po dlouhé nemoci letos 22. března ve věku 66 let. Týden před tím navštívila svého syna naposledy ve vězení. Byt, ve kterém žila, je nyní na prodej za odhadovanou částku 3,7 milionu norských korun (asi 12,4 milionu Kč).

Právě za zdmi tohoto bytu terorista údajně plánoval své krvavé útoky - pumový atentát před vládním úřadem v centru Osla a střelbu do sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya. Breivik byl za tyto činy loni 24. srpna odsouzen k 21 letům vězení s možností prodlužování až na doživotí.

Odškodnění

Breivikův advokát Tor Jordet uvedl, že Breivik se zřekl dědictví po matce již před její smrtí. Podle advokáta tak zřejmě učinil, aby nemusel postoupit majetek státu. Kromě vězeňského trestu soud rozhodl, že Breivik musí splatit velkou částku peněz na odškodnění státu a rodin obětí. Složit tak velkou sumu nebude podle norských médií nikdy schopen.

"Přirozeně lze předpokládat, že nechtěl obohatit státní pokladnu," řekl Jordet norskému deníku Verdens Gang. Většina dědictví by tak nyní měla připadnout Breivikově nevlastní sestře a jejím dětem žijícím v Los Angeles, část půjde ve prospěch charity.

Agentura AFP uvedla, že inzerát na prodej bytu již byl otištěn. Původní zařízení bylo z bytu odvezeno a nahrazeno jiným nábytkem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi