Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zabil mladíka (†29) pěstí před hospodou! A teď doufá v Klausovu milost

Autor: simao, ČTK, hra - 
3. ledna 2013
15:31

Tenhle případ otřásl Strakonicemi. Mladý Rom Ivan D. (19) napadl před místní restaurací Milana Š. (†29), který po ráně pěstí upadl na chodník a utrpěl zranění hlavy, jimž později v nemocnici podlehl. Jak k incidentu došlo, se nyní řeší v soudní síni.

Před českobudějovickým krajským soudem stanul Ivan D. (19), romský mladík, který měl podle obžaloby v srpnu 2012 napadnout Milana Š. (†29) a utéct.

Milan dostal při potyčce před strakonickou restaurací ránu pěstí do obličeje, ztratil rovnováhu, práskl s sebou na chodník a utrpěl těžká zranění lebky a mozku. O několik dní později jim podlehl.

U soudu se mladík bránil: Myslel jsem že spí

Svou verzi toho, co se v inkriminovaný okamžik stalo, přednesl dnes u soudu obžalovaný Ivan D. Se svými třemi kamarády nejprve popíjel a pak se vydal na diskotéku, kam je však pořadatelé nepustili. Vyrazili prý alespoň do přilehlé restaurace pro cigarety.

Zde narazili na Milana Š., který na ně měl údajně podnapilý pořvávat rasistické nadávky. "Seděl tam opilý muž a posmíval se nám. Nazýval nás šašky a pořád na nás něco vrčel," řekl dnes obžalovaný před soudem a přidal i pár údajných nadávek hrubšího zrna s rasistickým podtextem, které jim měl Milan adresovat.

Když pak došlo před restaurací k potyčce, podle obžalovaného si Milan začal. "První rána šla od něj, tu jsem vykryl levou rukou. Dal jsem mu pak ránu pěstí, nic víc. Padnul na zem, myslel jsem, že spí. Měl jsem strach ho probudit, aby se zase nechtěl prát," tvrdil romský mladík. A tak Ivan a jeho kamarádi utekli. Aniž by napadenému pomohli. Bezvládné Milanovo tělo našel až číšník. Nepomohl mu ani převoz do pražského IKEMu.

Přijde Klausova milost?

Rozhodnutí padne patrně již zítra. Obžalovanému hrozí až desetiletý trest odnětí svobody. "Lituji toho, že jsem mu nepomohl," kál se pak dnes obžalovaný před soudem.

Jeho rodina navíc doufá, že by mohl dostat od prezidenta Klause, který vyhlásil na počátku Nového roku rozsáhlou amnestii, prezidentskou milost.  

Zbytečná smrt Milana Š. přitom vyvolala ve Strakonicích bouři nevole. Již v září se ve městě sešli lidé ke smutečnímu, ale též protestnímu průvodu.

Dnešnímu přelíčení pak přihlížela i řada příbuzných a kamarádů oběti. A také jeho milá Zdeňka Ch., která s Milanem chodila zhruba půl roku. A prý již přemýšleli o svatbě. Podle ní byl Milan "lidský, kamarádský a nevyhledával konflikty." Přesto však došlo k incidentu, který ho stál život.