Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Peake začala úřadovat: Generál Picek a šéf vyzbrojování dostali padáka!

Autor: simao, ČTK - 
13. prosince 2012
11:27

Teprve od včerejška je Karolína Peake oficiálně ministryní obrany. A její nástup do funkce se neobešel bez personálních změn v čele armády. Peake totiž odvolala z funkce prvního náměstka generála Vlastimila Picka. A končí také šéf sekce vyzbrojování Bulant a poradce Šulc.

Po svém včerejším jmenování na Hradě řekla nová ministryně Peake (LIDEM) novinářům, že velkým personálním změnám, které provází výměny ministrů, není nakloněna... Nějaké si však přece jen připravila. Z funkce dnes odvolala svého prvního náměstka Vlastimila Picka, šéfa sekce vyzbrojování Pavla Bulanta a poradce Františka Šulce.

Peake mění obranu k obrazu svému

Karolína Peake se tak s plnou vervou pustila do úřadování. Během svého působení v čele obrany se prý chce zaměřit na omezování byrokracie, redukci ministerských agend a dál prosazovat své protikorupční priority. Zároveň chce pečlivě naslouchat potřebám armády.

Její nástup ale mnozí kritizovali - nespokojená je především opozice, i koaliční TOP 09 by však raději viděla na jejím místě odborníka. S kritikou neotálel ani prezident Klaus, který označil Peake za křehkou dívenku, kterou statní vojáci budou jen těžko přijímat.

Podle premiéra Nečase šlo však v případě Peake o logickou volbu. A v resortu na ní prý čeká mnoho rozdělaných úkolů, které je třeba dokončit. "Armáda České republiky se nachází v určitém přelomovém období, protože se postupně stahuje ze zahraničních misí," dodal Nečas.

Předchůdce ve funkci Alexandr Vondra (ODS) však uvedl, že Peake přebírá stabilizované ministerstvo. Hned v první pracovní den jej však Peake začala měnit k obrazu svému.

"Upřímně doufám, že pochopí důvody mého rozhodnutí a že se dohodneme na jiné formě spolupráce," uvedla Peake k Pickovu odvolání. A zároveň Pickovi poděkovala za vše, co pro armádu a ČR udělal. Spolupracovníky v čele resortu si však vybere své vlastní.

Vizitky odvolaných mužů: Vondrův tým rozprášen!

Vlastimil Picek byl do hodnosti armádního generála povýšen v roce 2009. Funkci prvního náměstka zastával od září 2012. Předtím byl šéfem Vojenské kanceláře prezidenta Klause (2003-2007) a náčelníkem generálního štábu (2007-2012), kde ho nahradil Petr Pavel.

V poslední době vzbudilo pozornost Pickovo jednání v kauze kolem nákupu letounů CASA pro českou armádu, kvůli němuž je stíhána poslankyně a exministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09).

Picek se údajně jako náčelník generálního štábu nejprve stavěl proti předraženému nákupu, nakonec ale podlehl údajnému nátlaku z ministerstva obrany, zejména od někdejšího náměstka Martina Bartáka. V poslední době pak Picek stál v čele týmu, který vyjednával se Švédskem podmínky pokračování pronájmu stíhaček Gripen.

Pavel Bulant se ředitelem sekce vyzbrojování stal v červnu 2011. Prošel řadou velitelských funkcí u pozemního vojska - třeba i v Bosně a Kosovu. A je také generálem. Na starost měl rozvoj pozemních sil, ale především vyzbrojovaní armády. Podle Peake však nezvládl zakázku na dodávku nových uniforem pro armádu.

František Šulc působil dříve jako válečný novinář v zemích bývalé Jugoslávie nebo třeba Iráku. Zaměřoval se na problematiku armády a na ministerstvo obrany ho jako poradce přivedl předloni Vondra, který ho pověřil koordinací příprav tzv. Bílé knihy, pojednávající o změnách v armádě. Peake však nyní "Vondrův tým" rozprášila.

stanislavhahn ( 14. prosince 2012 05:23 )

Najme si pár kuchtiků a budou dělat z tanků guláš pro vládni kantýnu zadara.Jak dlouho budeme trpět tyto idioty ve vládě???????????????????????

hofihofi ( 14. prosince 2012 00:17 )

Pokud cisnik krade tak spravne.

hofihofi ( 14. prosince 2012 00:16 )

Ale, ale, ale najednou se vam nelibi, neni vam recht, kdyz slapla na kuri oka? A kdepak byli tihle panackove, kdyz se delali podvody s Casa, Pandury a Gripeny a dalsi, ve funkcich panackove, ve funkcich! A one s nima zametla a vam to nejde pod fousy , vzdyt tu rvete podvodniky vyhodit a kdyz je nekdo vyhodi tak rvete take. To by byla sluzka a ne sefka, kdyby ji nekdo mel narizovat koho ma mit v tymu, ne?

moiaza ( 14. prosince 2012 00:00 )

Nová doba! Host vyhazuje číšnika! Nová doba, blbka vyhazuje odborníky!

miro190 ( 13. prosince 2012 22:41 )

Aj na Slovensku viedla armádu určitý čas premiérka Iveta Radičová a k žiadnej vojne nedošlo

Zobrazit celou diskusi