Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko pod sněhem: Problémy mají kamiony, vlaky, i Pražané

Autor: simao, ČTK - 
10. prosince 2012
11:07

Vydatná porce sněžení zasáhla od včerejšího odpoledne Česko a neobešlo se to bez dopravních komplikací. V řadě krajů sněží i dnes, problémy zaznamenali především řidiči kamionů, ale také železničáři.

Vyjet v neděli v podvečer na silnice potřebovalo notnou dávku odvahy a také trpělivosti. Na řadě hlavních tahů se začaly tvořit dlouhé kolony - především vlivem řady drobných dopravních nehod na namrzlé a zasněžené vozovce.

Na Liberecku stojí vlaky i kamiony

Víkendové mrazy v tomto týdnu poleví, sněžení však nikoli. A přetrvávají i problémy v dopravě. Největší mají řidiči v Libereckém a Ústeckém kraji, a také na Plzeňsku.

Na Liberecku je kvůli sněhu od rána zastaven provoz na regionální železniční trati z Frýdlantu do Nového Města, kde České dráhy zřídily náhradní autobusovou dopravu.

Na některých místech se pak tvoří kolony kamionů - více než tříkilometrovou zaznamenali policisté na úseku hlavní silnice R 10 na Jablonecku a kamiony uvízly také v serpentinách na silnici 268 u Ralska na Českolipsku.

Opatrnost především!

Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje však není jediný, kdo vyzývá ke zvýšené opatrnosti na silnicích. Motoristé by měli zpomalit a opatrně vjíždět hlavně do zatáček a křižovatek i v jiných krajích.

Komplikace také přinesl silný vítr, který nafoukal na vozovky další sníh a vytvořil na řadě míst závěje a sněhové jazyky. To platí především pro Plzeňský kraj.

"Tam, kde se jezdí rychlostí 90 km za hodinu, je potřeba jezdit 60 nebo 70 km za hodinu," uvedl Jiří Slapnička, dispečer Správy a údržby silnic Plzeňského kraje, s tím, že samozřejmě i tato rychlost může být na některých místech za současné situace vysoká.

Pozor na ledovku: I v Praze

"V Praze kalamita jak na Sibiři, tři centimetry sněhu, u Muzea čtyři," zpívá ostravský bard Jaromír Nohavica v Ladovské zimě. Tentokrát však i v Praze zaznamenali od včerejšího odpoledne husté sněžení a napadaných centimetrů bylo podstatně více.

V pražských Kbelích naměřili 8 cm. A silničáři se měli co ohánět. Do ulic vyrazila v noci v hlavním městě 124 strojů. Pro Prahu platí od pondělního odpoledne až o úterního dopoledne varování meteorologů před ledovkou. Stejně tak pro Jihočeský, Jihomoravský, Karlovarský, Královéhradecký, Liberecký, Pardubický, Plzeňský, Středočeský kraj a Kraj Vysočinu.

vary ( 10. prosince 2012 16:09 )

Dnes jsem odjížděl ze šmudlákova pražskýho a byl tam asi 1cm sněhu. Všude jinde xkrát tolik, ale zase se řve-kalamita ve šmudlákově.

vary ( 10. prosince 2012 16:07 )

Pomoc, to naše špinavý, hlavní město zapadlo třemi cm zlého sněhu.

vary ( 10. prosince 2012 16:06 )

V Prahe napadlo 5cm sněhu a debílci z Prahe se poserou. ***i z Prahe.

krtekub ( 10. prosince 2012 14:04 )

Proč to média dramatizují? V zimě je tento stav normální a vždy byl. V létě se zase podivují nad vysokými teplotami. Hold ať Audi či Fabie musí se jezdit opatrně.

marta04 ( 10. prosince 2012 12:25 )

a je to tady. Naši méně inteligentnější spoluobčané již opět hýří vtipy o Praze a sněhu. Zřejmě nemají jiný smysl pro humor, za což je opravdu upřímně lituji. Asi ještě nepochopili, že když napadne sníh jezdí se špatně v Praze i na "venkově", a když to silničáři uklidí, jezdí se dobře v Praze i na "venkově". A když už jsme u toho, problémy hlásí hlavně zbytek republiky (pohraniční hory, dálnice). Ach národe, národe.

Zobrazit celou diskusi