Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

První lyžařský víkend: Tisíce lidí na svazích i dva ztracení běžkaři!

V Olomouckém kraji spustili o víkendu první lyžařské vleky v Branné na Šumpersku
V Olomouckém kraji spustili o víkendu první lyžařské vleky v Branné na Šumpersku  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
10. prosince 2012
09:21

Během uplynulého víkendu se na lyže vydaly tisíce lidí. Vleky se rozjely ve většině středisek, které lákaly i na snížené, mimo sezonní ceny. Do bílých stop se pustili i běžkaři, na česko-německém pohraničí to však skončilo dramatickou záchrannou akcí.

Na lyžaře čekalo o víkendu na českých sjezdovkách poměrně dobré počasí. Kde se nedostávalo přírodního sněhu, došlo na umělé zasněžování. Vleky se rozjely ve většině největších zimních středisek, první lyžařský víkend přilákal tisíce příznivců zimních sportů. Další skiareály plánují zahájení sezony na příští víkend.

Velká část krkonošských areálů bude v provozu i ve všední dny. Do Špindlerova Mlýna na Trutnovsku přijela každý den víkendu více než tisícovka lyžařů, do Janských Lázní a Pece pod Sněžkou zamířilo přes tři tisíce.

Podobnou návštěvnost odhadují i v dalších střediscích. Třeba v největším jihočeském lyžařském středisku v Lipně nad Vltavou. V Krušných horách se už lyžovalo na Klínovci i na Božím Daru, od pátku se rozjely vleky i ve Ski areálu Špičák, největším v Plzeňském kraji.

Ztracené manžele hledala horská služba

Do upravených stop vyrazili již také běžkaři. A právě na Šumavě došlo o víkendu k dramatu - pátrání po zbloudilých manželech ve věku 49 a 48 let, kteří se ztratili na česko-německém pomezí.

Vyčerpané běžkaře zachránili až v neděli večer členové šumavské horské služby. Pár si vyjel na výlet pod masiv Velkého Javoru v Bavorsku, neodhadl však počasí. Přes den bylo sice jasno, ale odpoledne přišlo husté sněžení, mlha a nárazový vítr.

"S tím určitě nepočítali a na německé části značené trasy se dostali na místa, odkud se vzhledem k povětrnostním podmínkám a tmě nedokázali vrátit na parkoviště ke svému autu," uvedl zasahující člen Petr Pospíšil.

Turisté několikrát minuli odbočku k autu, proti nim hrála i jazyková bariéra, protože neuměli německy. Vysvobození se jim dostalo až poté, co se matce ztraceného muže podařilo kontaktovat horskou službu. "Na běžkařských túrách je lehké překročit hranice," dodal šéf horské služby Janďura.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi