Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Lyžaře v Česku budou kontrolovat špioni!

Lyžaři budou kontrolovaní
Lyžaři budou kontrolovaní  (Autor: sleviste.cz)
Autor: Jitka Pecharová - 
7. prosince 2012
08:13

Lyžařská sezona začíná. Nedočkavé lyžaře již přivítali vlekaři na Černé hoře. Do víkendu se částečně rozjedou i další střediska, a to nejen v Krknoších. V řadě center čeká lyžaře novinka – přísnější kontroly skipasů.

I když středisko Skiresort Černá hora zahájilo sezónu o pracovním čtvrtku, návštěvnost byla slušná. Na takřka půl metru sněhu si zalyžovalo kolem 300 lidí. Nevadil ani šestistupňový mráz a drobné sněžení.

„Jsme rádi, že to na Černé hoře vyšlo, protože široko daleko v Krkonoších jiné vleky nejezdí. Zrovna vedu kurz instruktorů a praxe bez sněhu by nešla dělat,“ přiznal učitel Miroslav Němec a podmínky pro lyžování jen chválil. Špioni na sjezdovce Letos neuspějí na českých horách lyžaři, kteří podvádějí se skipasy. Vlekaři je již dokážou snadněji odhalit.

Odbavovací systémy vybavili moderními technologiemi – kamerou či fotoaparátem a laserovou měrkou. Na některých českých sjezdovkách mají být dokonce špioni, kteří skipas můžou zkontrolovat čtečkou i přes oblečení.

První chycení

Například na Černé hoře s novou technologií kontrolují majitele sezonních skipasů. Porovnávají fotografi i z dokladu, kterou zanesli při zakoupení jízdenky do databáze, se snímkem lyžaře pořízeným při průchodu turniketem. A sotva středisko spustilo vleky, už má prvního hříšníka. „Paní si koupila sezonku a hned v první den na ni jel někdo jiný. V takovém případě se jízdenka zablokuje a majitel přijde o ni i peníze,“ upozornil jednatel Skiresortu Černá hora Petr Hynek.

Majitel sezónní karty se přitom při její koupi podpisem zavazuje, že jeho tvář bude při průchodu turniketem viditelná, takže maskování kuklou či šálou je zbytečné.

A co ti poctiví?

Co když se lyžař ráno po první jízdě zraní nebo zlomí lyži? Dostane peníze zpátky? „Stačí, když dotyčný donese potvrzení od lékaře o zranění a vrátíme mu poměrnou část peněz za dny, po které permanentku nevyužil,“ řekla mluvčí Skiareálu Špindlerův Mlýn Denisa Kalivodová.

Lyžaři se bránit nemůžou, leda odjedou lyžovat jinam

Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže kontroly oprávněných majitelů skipasů ničemu neodporují a zákon je nezakazuje. Podle České obchodní inspekce se nejedná o porušení, pokud bude spotřebitel, tedy lyžař, dostatečně předem informován. „Je to stejné, jako když si pořídíte roční jízdenku na MHD, tak když jedete na dovolenou, tak ji také někomu nepůjčujete,“ vysvětlila mluvčí ČOI Miloslava Fléglová. Spotřebitel musí být podle ČOI vždy seznámen s podmínkami zakoupení skipasu, je pak na něm, zda to přijme, nebo se rozhodne jet jinam, třeba do Rakouska. Je to zákon nabídky a poptávky.

Lyžařská sezóna mnohde začíná už dnes

Skicentrum Deštné, Orlické Hory

Sezonu zahajují už dnes, zpřísnění kontroly ale zatím neplánují. „Náš odbavovací systém to sice umí, letos to však ještě praktikovat nebudeme,“ řekli Blesku na infocentru Skicentra.

Ski areal Klínovec, Krušné hory

Sezona v tomto lyžařském středisku začíná již dnes. „Kontroly budou zpřísněné. U turniketu bude kamera, díky které půjde dohledat, jestli na konkrétní jízdenku jel někdo jiný. Chceme tak předcházet problémům s přeprodáváním lístků,“ uvedla Michaela Tučková ze Ski arealu Klínovec.

Ski Arena Jizerky - Bedřichov, Jizerské hory

Otevírat se bude od 15. prosince, na sousedním Severáku už od tohoto víkendu. „Změnili jsme odbavovací systém. Ten nyní podle čipu rozliší, jestli je zakoupená jízdenka dětská, nebodospělá. Kontroluje se to i podle fotografi e,“ řekl vedoucí lyžařského areálu v Bedřichově Petr Matouš.

Skiareál Špindlerův Mlýn, Krkonoše

„Sezonu zahajujeme dnes. Již šestý rok kontrolujeme sezonní skipasy a dětské lístky, zda na ně nejezdí dospělí. Při průchodu turniketem se na obrazovce objeví fotka a typ lístku. V případě, že se jedná o černého pasažéra, se lístek nenávratně blokuje,“ uvedl Čeněk Jílek, ředitel skiareálu.

Skiareál Pawlin, Jeseníky

Na místě zatím nejsou příhodné podmínky pro lyžování, pokud začne sněžit, sezonu zahájí během příštího víkendu. „Nechystáme další zpřísnění. Je ale možné, že budeme mít od příští sezony nový odbavovací systém, který rozšířené kontroly umožní,“ řekl provozovatel areálu Dan Pawlin.

stofan ( 7. prosince 2012 12:53 )

najviac sa mi paci argument na to, ked sa clovek zrani uz sa mi to totizto stalo, no neviem si predstavit, zeby som z spretrhanymi kriznimi vazmi po odvezeni do spitalu bezal este spet do strediska dokladovat osetrenie a zranenie.... to je fakt strasna blbost, zvlast ked sa mi to stalo na prvej jazde o pol desiatej, jasne ze som skipas predal niekomu dole za akciovu cenu, ked som zan dal 33e....

mrum ( 7. prosince 2012 10:17 )

Takže lyžníci, skipassy obalte alobalem nebo jiným kovem, ať nemůžou číst nikoho, používat jen u turniketu. Nemaj co číst někomu někde pod oblečením, šmíráci, co chtějí v rámci "kontrolování" jezdit zdarma, a i o jejich platy se navýší cena již tak předražených skipassů.

cujevuxo ( 7. prosince 2012 08:53 )

takže SBOHEM český zm*rdi, v rakousku je všechno stokrát lepší

civavalinda ( 7. prosince 2012 08:51 )

OPRAVDU TOTO JER STAT MRDEK A ZLODEJU NIC VIC!!!TADY JE VSECHNO ZA PENIZE I TO ZE SE JDU VYSRAT !!

civavalinda ( 7. prosince 2012 08:51 )

TO JE UBOHOST PRVNI TRIDY SVINE NENAZRANY O CO JIM JDE?? VZDYT NA 1 LISTEK MUZE PROJIT TURNIKETEM JEN JEDEN CLOVEK .JE JASNY ZE NA DETSKY DOSPELY JET NEMUZE ALE TO JE ASI TIM ZE TO NENI PRO DETI ZADARMO .NEBUDU TAM JEZDIT A MYSLIM ZE I OSTATNI NE JEN RYZOVAT A DOLOVAT UBOZACI.JAK JAKO LISTEK PRES BUNDU A CO KDYZ SI TU SJEZDOVKU SAMA VYSLAPU TO ME JAKO ZAVROU ZE JSEM SI JI SJELA JEN TAK NEBO CO ?? TO UZ PREHANITE .AKORAT LIDI NASIRAJ A SJEZDOVKY PARKOVANI OBSLUHA STOJI ZA HOVNO!!!PAK TAM CLOVEK MRZNE NENI KDE SI SEDNOUT A K JIDLU JEN ODPORNY PAREK BEZ MASA.HUMUS NIC VIC!!!!!SERU NA NE

Zobrazit celou diskusi