Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bradáčová: Otevíráme další případy! Za gripeny však obvinění nepadne

Lenka Bradáčová před Vrchním státním zastupitelstvím v Praze
Lenka Bradáčová před Vrchním státním zastupitelstvím v Praze  (Autor: Foto Blesk - Jiří Hadač)
Autor: ČTK, simao - 
12. listopadu 2012
09:11

Kauza armádních letounů Gripen se nejspíš žádného obviněného politika z Česka nedočká. Připustila to vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Dodala však, že její úřad již otevřel dvě starší kauzy. Koho uvidíme v poutech příště?

Za 10 let starou korupční kauzou Gripen stojí především rakouský lobbista Alfons Mensdorff-Pouilly, který měl údajně uplácet vládní představitele v Česku a Maďarsku při uzavírání smluv na stíhačky Jas-39 Gripen.

Zemanova vláda v roce 2002 o koupi Gripenů za 60,2 miliardy stála, tendr vyhrála britsko-švédská firma BAE Systems/Saab. Nakonec však došlo jen k pronájmu letounů na 10 let. A podezření z korupce, se kterým přišla švédská televize, se nepodařilo dokázat.

Nájem letadel vyprší v roce 2015, česká vláda tak nyní jedná o jeho prodloužení. Pokud se nedohodne, je možné vyhlášení nového tendru na pořízení jiných letadel.

Bradáčová: U gripenů chybí důkazy

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová přitom přiznává, že by nějaké nové obvinění v kauze již padnout nemělo. Chybí prý důkazy.

"Souvisí to i s tím, že zejména v zahraničí, ve všech zemích, kde se to prověřovalo, byla ta kauza v trestní rovině už uzavřena. Ty státy (mj. Švédsko, V. Británie, Maďarsko) už nemají zájem dál spolupracovat," říká Bradáčová.

Otevřeli prý dva nové případy

Bradáčová zároveň dodává: "Co se týká dvou velkých vojenských kauz, tedy pandurů a letadel Casa, tak tam vyšetřování a stíhání probíhá." V prvním případě je obviněn lobbista a přítel Mirka Topolánka Marek Dalík, v druhém exministryně obrany Vlasta Parkanová.

Bradáčová navrch otevřeně říká: "Dvě starší věci už byly opět otevřeny. Nyní se snažíme prověřit ještě některé důkazní možnosti." S ohledem na stadium, v jakém se případy nacházejí však zatím Bradáčová nemůže prozradit víc.

Nové koště dobře mete? Jak Bradáčová mění svůj úřad

Lenka Bradáčová do čela "svého" úřadu nastoupila na sklonku července, od té doby to vypadá, že se změnila již řada věcí. Zda k lepšímu, na to si budeme muset počkat.

Vedle otvírání velkých kauz však řeší zastupitelství i vlastní záležitosti. Bradáčová se totiž snaží změnit jeho strukturu. "Fungování úřadu se prostě musí zefektivnit, bylo to tu příliš zbyrokratizované," říká Bradáčová Mladé frontě. "Od příštího týdne začne fungovat nový organizační řád, nová organizační struktura, i vztahy uvnitř úřadu," dodává.

Došlo i na propouštění podřízených - Bradáčová totiž zrušila pozice vedoucích oddělení, místo tří plánovaných náměstků pak bude mít. "Chystám se zeštíhlit ještě obslužný personál, administrativu."

jity ( 12. listopadu 2012 12:41 )

Tomu taxikářovi Kubicemu se dá snad něco věřit? Já věřím tomu, že v krabici ty peníze byly, ale proč ji nerozbalili před svědky a hlavně před Ráthem. Přinesli je z vedlejší místnosti, to je dost divné. Tady v tom bordelu, kde nám vládne mafie se nedá věřit ničemu a nikomu, ani tomu Ráthovi. Tak se milý gevi uklidněte, lidé už ztrácí úctu a víru. Každý urvat pro sebe a pokud možno orvat druhého. Hnus kam se poděla za 20let morálka.

gevi ( 12. listopadu 2012 12:32 )

Tak ona ho tam drží ČSSD, protože žaloval na její hospodaření a rozkrádání peněz na krajích?

gevi ( 12. listopadu 2012 12:30 )

Uvědomte si, že tito prostoduší levicově myslící lidé si prostě myslí, že Rath žádné peníze nenesl, že to je jen Kubiceho akce a Rath nesl skutečně víno, repsektive, že ho nechytili vůbec s žádnou kraabicí a všechno je vymyšleno. Takhle to tito duchaprostí proráthovští bojovníci vidí.

gevi ( 12. listopadu 2012 12:28 )

Ano, a státní zastupitelství a nakonec i jeho obhájci nechají nevinného pana doktora Ratha bručet v černé díře a zatím vyrábějí falešné důkazy. Tak si hlupáci púředstavují, že to u nás funguje.

gevi ( 12. listopadu 2012 12:26 )

Bradáčová nemůže stíhat lidi na základě nějakého "všichni vědí, že je to zloděj". Pokud někdo krade sofistikovaně jako třeba Gross nebo Topolánek, nic se mu podle zákona nedokáže a kde nejsou důkazy, tam není proces. Mimochodem dva ODSáci z Brna už dostali za úplatek po pěti letech a kdyby se ve stejném poměru soudil úplatek Rathův, musel by dostat dvacet let. Ale vlastně, Rathovi to podstrčil Kubice, já vím.

Zobrazit celou diskusi