Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Půl života seděl ve vězení za vraždu, kterou nespáchal. Ušila to na něj exmanželka!

Autor: INT, lm - 
11. listopadu 2012
09:45

Umíte si představit, že strávíte polovinu života neprávem ve vězení? Tak přesně to se stalo Američanovi Billu Macumberovi (77) z Arizony. Za mříže na doživotí ho dostala zhrzená exmanželka, která proti údajně narafičila důkazy.

Bill Macumber strávil za údajnou dvojnásobnou vraždu ve vězení 37 let. Pobyt za mřížemi na něj podle jeho slov ušila bývalá manželka, která díky tomu, že pracovala na policejním oddělení, měla přístup k důkazům z případů. Neprávem odsouzený vězeň také přiznal, že ve vězení "nikdy neztratil naději", že se dočká opět právoplatné svobody a dočkal se!

"Spravedlnost, i když pozdě, je stále spravedlnost," řekl se slzami v očích Macumber reportérům na tiskové konferenci těsně poté, co ho propustili. "Když mě poprvé vyslýchali v roce 1974, řekl jsem, že jsem nevinný a od té doby jsem to zopakoval asi 10000krát a s tímto tvrzením půjdu i do hrobu," dodal.

Dvanáct let starý případ

V roce 1962 byli chladnokrevně zastřeleni dva pracovníci telekomunikační společnosti a vrah se posléze zbavil jejich těl v poušti. Vyšetřovatelé nemohli 12 let s případem pohnout až přišla Carol Kempfert, se kterou se Bill v té době rozváděl, a označila svého bývalého partnera za vraha. Výpovědi zhrzené ženy se kriminalisté chytli a Bill byl posléze na základě jejího svědectví a záhadně objevených důkazů jako vražedná zbraň s jeho otisky poslán do vězení na doživotí.

Macumber se snažil po dekády očistit své jméno. Pomáhali mu v tom jeho syn Ron a společnost Arizona Justice Project, která se zabývá případy nesprávně odsouzených.

Bývalá manželka byla v šoku

Když se to dozvěděla právě bývalá manželka, nemohla uvěřit vlastním uším. "Chvíli mi trvalo než jsem tu informaci zpracovala," řekla Kempfert o propuštění Billa. K obviněním, že to na bývalého partnera ušila, řekla, že vypovídala čtyřikrát na detektoru lži. "Vím, co se stalo, byla jsem tam a vím, že to udělal. Neobvinila jsem ho falešně. Sám se mi k vraždám přiznal a ty důkazy tam prostě byly," uzavřela.

Za vraždou stojí jiný kriminálník

Soud ale nakonec dospěl k jinému stanovisku. K vraždám se totiž minimálně třem lidem přiznal jistý Ernesto Valenzula. Když roku 1973 ve vězení zemřel, jeho bývalý advokát přestal být vázán tajemstvím a přiznal celou pravdu o svém klientovi soudci. Ten kriminálníkovu výpověď ovšem označil za nedůvěryhodnou. Později se Billovi a jeho pomocníkům přesto podařilo dovolat se spravedlnosti a obnovit soudní řízení.

inanny ( 11. listopadu 2012 17:58 )

pochybujem,na to je strašne škareda...

inanny ( 11. listopadu 2012 17:56 )

to má byť ponuka?

inanny ( 11. listopadu 2012 17:12 )

teba by som chcela za svojho muža,ta mužská ohľaduplnosť

gogo ( 11. listopadu 2012 17:04 )

U nás - pokud by se jednalo o bohatého podnikatele či politika -by jistě k takovému omylu nemohlo dojít...

gogo ( 11. listopadu 2012 17:01 )

Pokud je otisk způsoben jen mikropotem v papilárních liniích v místě dotyku (ne na př. inkoustem, či krví a pod.), pak na místě dotyku zůstává (pokud mě paměť neklame) po odpaření vodních částí potu jen kyselina máselná.. A ta si myslím nemá příliš dlouhého trvání... Sám jsem se kdysi dávno jako malý kluk pokoušel zviditelńovat otisky prstů na papíře v jodových parách, které s kyselinou máselnou reagují... A týden starý otisk jsem tehdy již nezviditelnil.. Jsou jistě nyní velice citlivé metody, ale ta stopa je jen nepatrná a schopná odpařování..

Zobrazit celou diskusi