Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Američan seděl 26 let neprávem ve vězení, teď vyhrál zápas v boxu

Autor: Václav Suchan, Kjos - 
16. října 2011
16:27

Konec, dobojováno. Rozhodčí bere za ruce oba boxery a po krátkém zaváhání zvedá pravici Deweyho Bozelly (52). Ten září štěstím. Na vyhlášení výsledků zápasu profiboxerů v losangeleském Staples Center by nebylo nic zvláštního, kdyby Bozella nebyl propuštěným vězněm. A ne ladajakým. V nechvalně proslulém Sing Singu si neprávem odseděl 26 let!

Dewey Bozella se věnoval amatérskému boxu už jako mladík a snil tehdy o kariéře profesionálního boxera. Jeho plány však překazilo obvinění, že v roce 1977 vnikl do domu stařenky a zabil ji. Bozella celou dobu vinu odmítal a tvrdil, že v době vraždy byl od místa činu daleko. Soud ho přesto v roce 1983 uznal vinným a poslal ho do vězení, kde si odseděl neskutečných 26 let.

Trénoval i v base

Bozella v sobě našel ve vězení dost síly, aby nerezignoval. Pilně trénoval box a stal se podle televize BBC vězeňským šampionem. Zároveň studoval a získal dva akademické tituly.

Přesto by možná seděl v Sing Singu dodnes, kdyby se jeho případem nezačali zabývat dva mladí newyorští právníci. Zjistili, že několik svědků během procesu lhalo a k vraždě se doznal jiný muž. V roce 2009, po 26 letech ve vězení, byl Bozella propuštěn na svobodu.

Popřál mu Obama

Vedle finančního odškodnění, jehož výše nebyla zveřejněna, se navíc dočkal naplnění svého snu.

Chtěl bojovat se soupeřem alespoň v jednom profesionálním zápase. O uplynulém víkendu se mu sen splnil. Organizátoři šampionátu v losangeleském Staples Center mu nabídli jeden zápas proti nepříliš silnému soupeři, Larrymu Hopkinsovi. Před zápasem mu popřál štěstí i americký prezident Barack Obama.

A Dewey svůj sen úspěšně dovršil. Třicetiletého boxera porazil. Po vyhlášení jeho vítězství se diváci v hale postavili a skandovali jeho jméno.

Bozella nyní plánuje návrat do rodného města Newburgh nedaleko New Yorku, kde by rád otevřel tělocvičnu a trénoval děti box. „Bojovat už nechci,“ uzavřel.

wojtylak ( 17. října 2011 22:57 )

 místo boxerek bych vzal mačetu a usek palici tomu soudci.

rbwtrnava ( 17. října 2011 09:22 )

urcite mu to nechali, aby media typu blesk mali o com pisat a oni dojili prachy

lisa22 ( 16. října 2011 23:09 )

to máš pravdu, to sa nedá predstaviť. tiež poznám jedného chlapíka, ktorý sedí neprávom, už 23 rokov. len zázrak, že sa ešte nezbláznil.

mesalina ( 16. října 2011 22:56 )

ještě že nedostal trest smrti.....

bara ( 16. října 2011 22:27 )

Zobrazit celou diskusi