Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bývalý vězeň:Dozorci nám nosili alkohol a drogy, byl to jejich druhý job

Autor: Kateřina Moravcová - 
24. října 2011
15:20

To, že pobyt ve vězení není žádný med, si na vlastní kůži vyzkoušel Martin Kločák (37) z Aše. Ve věznici v Kynšperku nad Ohří si odpykal tříletý trest za výtržnictví. Nyní chce ale zařízení zažalovat za otřesné zacházení a nulovou hygienu. Navíc Blesku nastínil, jak to v base chodí. „Byli zde dozorci, kteří nosili alkohol, drogy nebo telefony do věznice a dělali si z toho druhý zaměstnání,“ svěřil se.

Příliš mnoho vězňů nebo otřesné hygienické podmínky. Proti tomu všemu se v pondělí rozhodl Martin Kločák veřejně protestovat. Před branou kynšperské věznice si tak postavil transparent a sepsal petici. „Petici chci adresovat vládě. Mělo by v ní zaznít také to, že úspěšnost odsouzených na podmíněné propuštění je tady maximálně 9 procent, což je oproti jiným věznicím málo,“ vysvětlil bývalý vězeň.

Sám také Blesku popsal, jak to v takové base chodí. „Vstává se tu v 4.45 a večerka je v 20.45. Přes den se ležet nesmí, jinak od bachaře dostaneš kázeňák. Na cele jsem byl se třinácti chlapama. Nulová je hygiena. Nejvíc mě štvalo, že tu neseparují lidi se žloutenkou. Mohli jsme ji kdykoliv chytit, protože na všechny tu používají stejné holící strojky,“ popsal Kločák.

Podle jeho slov nebyl ve vězení problém sehnat drogy a alkohol. „Byli zde dozorci, kteří nosili alkohol, drogy nebo telefony do věznice a dělali si z toho druhý zaměstnání. Nejvíc frčel pervitin, který se dal propašovat i během návštěv. Nejlépe se dal maskovat v sáčku s kořením v čínské polívce,“ pokračoval.

Věznice v Kynšperku nad Ohří Věznice v Kynšperku nad Ohří | Kateřina Moravcová

Vedení věznice nechtělo tato nařčení příliš komentovat. „Ředitel dal podnět k šetření a k věci se nebude dále vyjadřovat,“ uvedla mluvčí věznice Petra Bělíková. Proti protestujícímu Kločákovi pak přivolali policii, která bývalého vězně vyvedla ze soukromého pozemku. „Věznici budu žalovat. Budu požadovat finančí vyrovnání,“ dodal Kločák.

Hlavní bránu věznice v Kynšperku nad Ohří hlídal psovod Hlavní bránu věznice v Kynšperku nad Ohří hlídal psovod | Kateřina Moravcová

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi